10 výhod skákání přes švihadlo

10 výhod skákání přes švihadlo

Skákání přes švihadlo je jen pro děcka. Haha, omyl! Skákání přes švihadlo představuje celou řadu benefitů pro tvé tělo i mysl, počínaje hubnutím přes budování kondice až po nekonečné vyplavování endorfinů. Můžeš na sobě neustále pracovat a zlepšovat se. Je toho ale mnohem víc. Mrkni se na 10 hlavních výhod, proč skákat přes švihadlo. A skoč do toho!


2. Šviháním spálíš spoustu kalorií

Teď už víš, že skákání přes švihadlo představuje komplexní cvičení. Díky tomu, že při švihání posiluješ velké množství svalů, dokážeš spálit více kalorií ve srovnání s jinými sportovními aktivitami.

Přesný počet spálených kalorií se však odvíjí hned od několika faktorů, jako je intenzita pohybu, druh švihadla, věk, váha a aktuální kondice Šviháka nebo například množství zapojených svalů. Každopádně není třeba trápit se šviháním celé hodiny. Stačí vzít do rukou švihadlo a skákat pár minut několikrát v týdnu. I krátkým, zato pravidelným tréninkem a zdravým životním stylem dokážeš zhubnout a vyrýsovat postavu. Důkazem jsou bezesporu proměny našich Šviháků.

Skákání přes švihadlo je tedy jedním z nejefektivnějších způsobů, jak během krátké doby spálit velké množství kalorií.

3. Se švihadlem docílíš pevnějšího zdraví

Když šviháš, tvoje srdce plesá. Doslova. Skákání přes švihadlo má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, díky čemuž se výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Švihání rovněž snižuje klidovou tepovou frekvenci, krevní tlak nebo riziko vzniku osteoporózy a na straně druhé zlepšuje funkci mozku.

Skákání přes švihadlo také pozitivně ovlivňuje fasciální systém. Co to je? Fascie jsou takové pružné, blanité tkáně, které obalují svaly, kosti, šlachy, vazy i například orgány v těle. Pokud jsi někdy připravoval/a v kuchyni třeba kuřecí prsa, určitě jsi fascie už viděl/a. Je to taková ta bílá, průsvitná blanka, kterou sundaváš z masa, když jej očišťuješ. Fascie mimo jiné pomáhají svalům v pohybu (nebo například správné funkci lymfatického systému), přičemž jejich pružnost je v tomto případě klíčová. Když máš nedostatek pohybu nebo špatné pohybové návyky, ztrácí tvoje fascie na pružnosti. To může vést k přetížení některých svalových partií a následným bolestem (například zad). Proto je důležité udržovat své fascie stále pružné, což díky švihání dokážeš.

Švihání ti zaručí hustý kosti. Na rozdíl od astronautů, kterým během pobytu ve vesmíru řídnou kosti, je vědecky dokázáno, že švihání jakožto nárazové cvičení hustotu kostí významně posiluje. A to se hodí v každém věku. I pár minut skákání přes švihadlo tak představuje velký skok pro tvoje zdraví.

5. Šviháním zlepšíš koordinaci těla a rovnováhu

Říká se, že více věcí najednou umí dělat pouze ženy. Skákání přes švihadlo je možná výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Protože umění spojit pohyb rukou a nohou dohromady - to je skákání. A věř nám, že pokud budeš zkoušet náročnější triky, hlava ti sice bude pořádně šrotovat, ale tvá koordinace těla půjde raketově vzhůru. Lepší koordinaci těla následně využiješ nejen při sportování, ale i v běžném životě. Spolupráce jednotlivých částí těla se ti tak bude náramně hodit.

 

Ruku v ruce s koordinací těla jde také rovnováha, protože každý skok přes švihadlo představuje pro tělo nutnost vyrovnat balanc. Skákáním přes švihadlo tak posiluješ schopnost udržet rovnováhu při nestabilních situacích, což se ti také hodí jak při sportu, tak v běžném životě. 

7. Švihání jako cesta samuraje: posílíš svou mysl

Skákání přes švihadlo je jako terapie. Nejen že i švihání funguje podobně jako jiná sportovní aktivita a vyplavuje do těla endorfiny, tedy hormony štěstí, ale zároveň celý proces vyžaduje soustředěnou mysl. A to ve smyslu koncentrace na koordinaci těla, o které jsme už mluvili, tak ve smyslu trpělivosti a vytrvalosti při učení nových přeskoků, stylů a triků. Na rozdíl od jiných sportovních aktivit představuje skákání přes švihadlo svobodu. Výsledky a cíle, kterých chceš dosáhnout, si určuješ jen ty sám/sama. 

Pravidelné skákání přes švihadlo pomáhá odbourávat stres, posiluje mentální bystrost a rovněž zlepšuje kvalitu spánku. Ve spojení s oblíbenou hudbou může mít pro tebe švihání terapeutické účinky, které můžeme sami potvrdit. Navíc si díky švihadlu můžeš najít nové přátele, se kterými budeš sdílet své nadšení, pokroky i motivaci. Jsme si stoprocentně jisti, že nám to potvrdí nejeden Švihák. Švihání je prostě vášeň.

8. Skákat přes švihadlo můžeš kdekoliv

Švihadlo je malá věc, která nezabírá skoro žádné místo. Vejde se ti snad i do kapsy, případně do stylového pytlíku, který můžeš pořídit se švihadlem i zvlášť. Přihodit ho můžeš také do tašky či batohu ke svým věcem na trénink. Zkrátka uschováš ho kdekoliv.

A stejně tak švihat můžeš téměř kdekoliv. Doma, venku, na hřišti, ve fitku, na chodníku, v tělocvičně, v tramv… Zkrátka všude, kde tě jenom napadne a kde je zároveň rovný a tvrdý povrch (třeba na trávě to moc nejde). Stačí ti zhruba 3 metry prostoru kolem sebe a trocha odhodlání. A když říkáme, že se dá švihat kdekoliv, pusť video a uvidíš.

10. Švihej bez ohledu na věk či pohlaví

Ať už jsi muž, žena, dítě či senior, skákat přes švihadlo může úplně každý. Už dávno není švihání jen dětskou zálibou – ale mrkni na 6 důvodů, proč by mělo být švihadlo pro děti samozřejmostí. A teď zpět k dospělákům: Důkazem jsou jednak profesionální sportovci, kteří nepustí z ruky švihadlo den co den, a jednak naše početná komunita Šviháků, kteří se navzájem inspirují v naší uzavřené skupině na Facebooku a také na srazech, které čas od času pořádáme. Švihají fakt všichni. Přidej se k nám i ty.

V těchto 10 výhodách jsme ti ukázali, proč skákat přes švihadlo. Ale co když nevíš, jak začít? Neboj, nenecháme tě v tom. Skoč do článku Jak začít skákat přes švihadlo, kde se všechno potřebné dozvíš. A pak vem do rukou švihadlo a skoč do toho! Nikdy na to nebudeš sám/sama.

Nemáš s čím švihat? Změň to.

Hubnutí a technika

Katana Rope 3v1

Spaluj kalorie, zlepši kondici a zpevni tělo. V balíčku najdeš švihadlo z PVC lanka a nezničitelných rukojetí společně s Kodexem pro Šviháka a přístupem do uzavřené FB skupiny.

Detail produktu
Zesílení a dřina

Gladius Rope + 6 tréninků

Nalož si pořádně i na horní polovinu těla a dopřej si tvrdý trénink. Gladius je zátěžové švihadlo s těžkým lankem, které ti pomůže vyšvihat svaly z oceli. Součástí je 6 tréninků různé intenzity, které tě donutí dřít.

Detail produktu
Zábava a triky

Katana Rope - korálky

Nauč se rychleji techniku a triky. Naše nejoblíbenější švihadlo z korálků a nezničitelných rukojetí při švihání skvěle drží tvar. Ideální pro začátečníky, pokročilé i pro děti.

Detail produktu
 

Zdroje článku

Kromě našich vlastních dlouholetých zkušeností se skákáním přes švihadlo čerpáme při tvorbě našich článků také z odborných studií a publikací:

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Teď už znáš hlavní benefity švihadla. Tak ho popadni a švihej. Samozřejmě pokud budeš potřebovat s čímkoliv poradit nebo pomoct, dej nám vědět. 🤝