Historie skákání přes švihadlo od prvního švihu až dodnes

Byl první švih nebo přeskok? Až zjistíš, kdy to celé začalo, možná tě švihne. První zmínky o švihadle, respektive o skákání přes švihadlo se objevují již ve Starověkém Egyptě. To je možná důvod, proč byla Švihanda Kleopatra tak uctívána. 😅 Teď vážně, pojď se s námi podívat na historii a vývoj švihadla, jak ji z dostupných zdrojů známe. 

Historie skákání přes švihadlo

Historie skákání přes švihadlo v kostce

Ne, že sfoukneš odrážky a zmizíš. Dej si to pěkně od začátku až do konce. I když je to dlouhá cesta, stojí za to: 

  • 1600 př. n. l. – Starověký Egypt a nahánění kondice mezi pyramidami
  • cca 0-50 n. l. – Japonsko a armádní švihadlový výcvik
  • 17. století – Čína a oslavy Čínského Nového roku se švihadlem v ruce
  • 17. století – Nizozemsko a následný vznik Double Dutch
  • 17.-20. století – největší rozmach v USA
    • 1960 Richard Cendali a jeho švihadlová osvěta
    • 1973 Ulysses Williams a David Walker a rozvoj Double Dutch z NY 
    • 1974 první Double Dutch mistrovství v USA
    • 1996 celonárodní turnaj v podání USAJRF
  • 20. století – švihání v Česku
    • 1907 švihání na sokolském sletu aka co Sokol, to Švihák
    • 1965 10 000 Šviháků na spartakiádě 
  • 21. století – největší propagátorky Jana Beránková a Mgr. Jana Černá – Beránková
  • Současnost: Švihej! a Czech Jump Rope

Egypt, Čína, Japonsko… kde to vlastně začalo?

Přestože historie je švihadlem protkaná skrz na skrz, moc zmínek o skákání přes švihadlo v literatuře bohužel nenajdeme. Některé zdroje uvádějí použití švihadla jako kondiční pomůcky již ve Starověkém Egyptě kolem roku 1600 před naším letopočtem. Údajně se našly v egyptských hrobkách kresby, kde staří Egypťané pletou provazy z bylin s tuhým vláknitým stonkem a konopí. To je brutál. Další zmínky hovoří také o Japonské armádě, která zhruba před 2000 lety využívala švihadlo jako součást fyzického výcviku. První dochované písemné zmínky pocházejí až ze 17. století v Číně, kde se skákání přes švihadlo pojí s oslavami Čínského Nového roku. Ve stejném období se již švihá o 106 v Nizozemsku. S jistotou tak nemůžeme říct, kde to opravdu začalo, ale ty nejzásadnější milníky teprve přijdou…

Historie skákání přes švihadloMega retro obraz. Zdroj obrázku: https://www.skip-hop.co.uk/the-history-of-skipping/

Z Nizozemska přes Atlantik do USA

Přesuňme se do země tulipánů, větrných mlýnů a coffee sho… švihadel! Do Nizozemska. Ještě trochu odbočíme, ale kdo nazývá Nizozemsko Holandskem, je Bludný Holanďan. 😅 Holandsko totiž označuje pouze dvě provincie Nizozemska. Podobně jako když řekneš, že Čechy jsou totéž co Česko. Kam by se podělo naše Slezsko, hm? Co? Hm? Ale nechme zeměpis a vraťme se zpět k dějepisu. 

V Nizozemsku to pořádně začalo švihat v 17. století, což podobně jako první zmínky v Číně uvádí ve své diplomové práci náš kámoš Nick Woodard, se kterým jsme švihali na Jump Rope Weekendu 2023 v USA

Jak vzniklo Double Dutch

Z Nizozemska se dostalo švihadlo společně s kolonizátory přes Atlantik na území dnešních Spojených států Amerických. Aby se děti osadníků zabavily, skákaly přes švihadlo. Lidé už tenkrát věděli, že švihadlo představuje pro děti celou řadu výhod. Děti díky své kreativitě spojily dvě švihadla v jedno velké, skákaly a zpívaly u toho písničky v nizozemštině (Dutch). Ostatní osadníci z Anglie a Francie tomu samozřejmě nerozuměli, a tak to nazvali Double Dutch. Double jako dvojitý, jakože dvě švihadla a Dutch je jasné. Zajímavostí je, že angličtí či francouzští osadníci kategoricky považovali cokoliv „Dutch“ za absurdní či matoucí. 

New York jako mekka Double Dutch

New York vděčí za popularitu Double Dutch zejména policistům Ulyssesovi Williamsovi a Davidu Walkerovi. Ti začali v roce 1973 používat švihadlo v rámci osvětového programu pro mládež zvaného „Rope not dope“. Jejich cílem bylo za pomocí švihadla dostat mládež z ulic (čti odradit o nelegální činnosti, jako je prodej drog, krádeže apod.). Hned v následujícím roce 1974 uspořádali společně první Double Dutch soutěž, které se zúčastnilo téměř 600 studentů. Big up!

David Walker propagátor double dutchDavid Walker, legendární propagátor double dutch. Zdroj fotografie: https://www.ebony.com/coolest-black-family-america-walker/

To dovedlo ještě v témže roce Davida Walkera k založení American Double Dutch League (ADDL) s cílem rozšířit zájem o Double Dutch do celého světa. Minimálně se mu díky tomu podařilo rozšířit povědomí o Double Dutch v rámci USA. Navázal na to poté v roce 1992 další organizací National Double Dutch League (NDDL) se stejným cílem. NDDL každoročně pořádá velkou Double Dutch akci ve slavném divadle Apollo v New Yorku, které se účastní týmy z celého světa. I díky těmto dvěma borcům můžete Double Dutch znát z amerických filmů, kde děti na školním dvoře nebo na ulici přeskakují dlouhé švihadlo.

Historie skákání přes švihadlo double dutchTady máme sice jen jedno švihadlo, ale jde o princip double dutch, kdy švihadlo drží na každém konci jedna osoba a ostatní skáčou přes.

Vývoj švihadla v USA

USA je bez ohledu na původ švihadla mekka švihání. Proto se historii švihadla v USA věnujeme v tomto článku nejvíce. Jednou z nejvýznamnějších osobností švihadla je bezesporu Richard Cendali, který se v 60. letech 20. století postaral o zásadní vývoj skákání přes švihadlo. Richard Cendali pochází z Boulderu v Coloradu a byl ofenzivním hráčem fotbalového týmu University of Colorado. Ke švihadlu se dostal náhodou, kdy mu jeho trenér v narážce na nedostatečnou kondici dal na výběr mezi skákáním přes švihadlo po dobu 15 minut nebo běhání po schodech venku v mrazu. Volba byla jasná. 😅

První švihací tým na světě?

Švihání mu pomohlo a navíc ho chytlo natolik, že se švihal po celou dobu studia na vysoké škole. Po škole začal Cendali svou kariéru jako učitel tělesné výchovy na místní základní škole v Coloradu, kde vedl ke švihání i své studenty. Založil švihací tým s názvem Skip Its a začali hrát představení po celé zemi a po celém světě. Následně pomohl na začátku 80. let založit organizaci International Rope Skipping Organization (IRSO). Její cíl byl jasný. Šířit osvětu o švihadle (včetně Double Dutch) prostřednictvím workshopů, táborů a vystoupení. 

Richard Cendali a skákání přes švihadloFoto z archivu Richarda Cendaliho. Zdroj fotografie: Facebook Richarda Cendaliho: https://www.facebook.com/richcendali/

Rozmach švihacích organizací a první soutěže

Richard Cendali se také zasloužil o založení USA Jump Rope (USAJR), dále European Rope Skipping Organization (ERSO) a Federation Internationale de Saut a la Corde (FISAC). Tyto organizace vznikly s cílem pořádat národní, kontinetnální a celosvětové turnaje pro rozvoj skákání přes švihadlo jako plnohodnotného sportu. 

V roce 1995 pak spojením International Rope Skipping Organization a World Rope Skipping Federation vznikla organizace United States Amateur Jump Rope Federation (USAJRF). USAJRF uspořádala v roce 1996 celonárodní turnaj ve Walt Disney World v Orlandu, ve státě Florida. Finále dokonce odvysílala televize ESPN. 

Postupně vznikla ještě celá řada organizací jak v rámci USA, tak s mezinárodní působností, ale zas tě s tím nechceme úplně „přeorganizovat“. Na druhou stranu pokud chceš mít úplný přehled, doporučujeme zmíněnou Nickovu diplomku, ze které jsme při tvorbě článku hodně čerpali. Jen dej pozor, najdeš tam informace jen do roku 2020, kdy diplomku psal. 

Úsilí Richarda Cendaliho a Davida Walkera či Ulyssese Williamse nespočívalo pouze v šíření něčeho nového nebo zabavení mládeže. Všichni si moc dobře uvědomovali benefity, které skákání přes švihadlo představuje pro lidské tělo bez ohledu na věk. 

Skákání přes švihadlo v ČR

Všude dobře, doma nejlíp. To samé platí o švihání, ne? Jak to bylo u nás? První zmínky o švihání na našem území najdeš v knížce Cvičíme s náčiním od autorek Horáková D. & Bémová, E. z roku 1971. Retro as hell. Podle nich se na veřejnosti objevilo skákání přes švihadlo v roce 1907 v ukázce v hrách sokolského žactva na 5. sletu. Takže co Sokol, to Švihák. 

Ale ten největší český boom nastal v roce 1965 při 3. spartakiádě, když předvedl učňovský dorost švihadlové vystoupení v počtu desetitisíc lidí. Extrém. Od té doby se během 60. let 20. století postupně stala ze skákání přes švihadlo pouliční zábava. Později – už se blížíme do současnosti – se největšími propagátory skákání přes švihadlo (než jsme přišli my 💪😅) staly Jana Beránková a Mgr. Jana Černá – Beránková.

Současnost? Švihej a Czech Jump Rope

O rozvoj skákání přes švihadlo se u nás stará organizace Czech Jump Rope, která sdružuje oddíly a Šviháky, kteří se u nás věnují sportovnímu skákání přes švihadlo. Czech Jump Rope nám také pomohli s vytvořením zábavné švihací hry pro děti Švihejland

V roce 2016 vzniklo Švihej. Náš příběh už možná znáš. Převzali jsme štafetu švihadlové osvěty do svých rukojetí. Snažíme se šířit motivaci ke zdravému pohybu pro všechny lidi bez ohledu na věk. Učíme švihat děti po celé ČR formou workshopů, motivujeme je hrami (slyšíš o Švihejlandu poprvé?) a snažíme se využít švihání pro dobrou věc tím, že se zapojujeme do celé řady charitativních projektů. A v neposlední řadě se snažíme dopřát lidem ten nejlepší možný zážitek při skákání přes švihadlo. To podle nás jde jen díky kvalitním švihadlům. Švihání nám zkrátka změnilo život, ani netušíš jak. A když se nám podaří díky švihadlu podaří pomoct nebo motivovat alespoň jednoho člověka, máme vyhráno. 

Zajímají tě nejčastější mýty o skákání přes švihadlo? Mrkni na náš článek.

Workshopy skákání přes švihadlo pro dětiSnažíme se motivovat ke zdravému pohybu zejména děti. Objíždíme celou ČR s workshopy skákání přes švihadlo.

 Zdroje článku: 

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Těší nás, že můžeme být součástí historie skákání přes švihadlo. Spousta práce je ale před námi. Šviháme, kde se dá, vyvíjíme vlastní švihadla, ale především se snažíme pomáhat a motivovat děti i dospělé ke zdravému pohybu. To je na tom nejvíc.