Jak jde skákání přes švihadlo a hubnutí? Mrkni na proměny Šviháků

Motivace začít švihat, tedy skákat přes švihadlo (a vydržet u toho) je u každého jiná. Díky švihání vznikají nová přátelství, utužují se rodinné, pracovní i kamarádské vztahy, ale také dochází ke kompletním proměnám životního stylu Šviháků. Skákání přes švihadlo a hubnutí je tedy velké téma. Shodit přebytečná kila a snížit objem tělesného tuku často bývá hlavním impulsem vzít poprvé do rukou švihadlo. A jak uvidíš níže, spoustě lidem se to podařilo. Mrkni na až neuvěřitelné příběhy našich Šviháků, inspiruj se, motivuj se a klidně šiř tyhle úspěchy dál. Protože stojí za to. 

6 dôvodov, prečo by malo byť švihadlo pre deti samozrejmosťou
Marek Vaněček, spoluzakladatel Švihej:

„Ještě než se pustíš do čtení. Při hubnutí hrají významnou roli faktory, jako je strava, kvalita spánku, stres, ale hlavně pravidelnost pohybu. Bez konzistence a pravidelného pohybu žádné proměny nedosáhneš. Zkratky ani zázraky v tomhle neexistují.“

Skoč rovnou na proměnu, která tě nejvíce zajímá


Jana: z 81kg na 68kg

Příběh Jany započal cca před 1 rokem, kdy si v autě při pohledu na své dvě pneumatiky na břichu řekla DOST. Hledala cestu, jak zhubnout, ale žádná rada synátora ji nepřišla vhod, do doby než ji nabídl, že by mohla začít švihat. To byl ten AHA moment a na druhý den si zašla koupit obyčejné švihadlo s počítadlem. Za 2 měsíce shodila 3kg a tak si pořídila své první kvalitní švihadlo od nás, konkrétně Katanu Rope s PVC lankem 4 mm. K tomu také pořídila tréninkové plány

Při skákání byla ráda, že zvládla 35 přeskoků, skákala na trávě a kazila. Vydržela skákat asi 500 přeskoků denně a to 3-4 x týdně a to tak, že po 20 přeskocích se vždy vydýchala. Po 5 týdnech přišlo navýšení na 800 přeskoků a po dalších 2 týdnech už dávala 1000 přeskoků denně a její trénink teď trvá 15-20 min.  V tuto chvíli používá při tréninku časovač, kdy má nastaveno na 1 minutu švihání a 30 s pauzy a to celé opakuje 10x. Před každým tréninkem dodržuju rozcvičku a to minimálně 5 min. 

Za rok Jana zhubla 12 kg. Slazené nápoje nahradila vodou s citrónem a čaj, kávu si sladí stévií. Ve stravování výrazná změna neproběhla, neomezuje se. Pouze upravila množství jídla a zařadila do stravy např. bílé jogurty s musli apod. Díky tomu se srovnaly zvýšené hodnoty cholesterolu do normálu, po švihání má zaručeně lepší náladu a cvičení ji celkově zlepšilo pleť, nastartovalo metabolismus, zlepšilo funkci střev a snížilo pocit nadýmání

Ale i Janu potkaly na cestě za lepší já potíže. Při prvních 5 minutách zjistila, že má při sportu silnou inkontinenci. Nevzdala to a problém řešila s odborníky. Podstoupila speciální rehabilitaci a nakonec i chirurgický zákrok. Teď už je lépe. Důležité je nevzdávat se a jít si za svým snem. 

Mou srdcovkou je PVC lanko, s kterým zlepšuju kondici, rychle a efektivně spaluji kalorie a překonávám se v počtu švihů za minutu. Neobejdu se ani bez korálkového švihadla s kterým se se učím množství triků, které mezi sebou kombinuji. A co bych na závěr doporučila začínajícím Švihákům? Dvě věci: pilovat základní techniku a ať vytrvají.

Proměna Jana Janhubová skákání přes švihadlo -12kg

Lucie: Z věčné dietářky 30 kg dole

Po porodu druhého syna se Lucie dostala na 92 kg a vydala se na dráhu začarovaného kruhu hubnutí. Sama uvádí: Byla jsem věčný dietář, který si zaplatil hromadu jídelníčků na míru, cvičebních online programů, u kterých jsem stejně nevydržela, protože výsledky nebyly hned, jak to tak bývá, a začala jsem se motat v kruhu - hladovění a přejídání, tenhle zamotaný kruh trval asi 2 roky. A přesto jsem pořád hledala nějaký zázrak, který mi pomůže.” (Mára ještě jednou dodává: Zkratky ani zázraky v tomhle směru neexistují!)

Zpočátku to moc nešlo

„Na poprvé jsem skákání nějak přehlédla, ale pořád mi to vrtalo hlavou, a tak jsem začala zkoumat a načítat u kluků na blogu různé benefity švihadla, koukala na videa a asi po měsíci jsem se rozhodla, že si ho prostě objednám. Myslela jsem si, že to nemůže být tak hrozný, že to prostě dám.

Takže někdy v listopadu 2019 mi přišlo moje první švihadlo s přístupem do skupiny. Podle návodu jsem ho sestavila a hurá skákat. Vůbec to nebylo jednoduché, vlastně to vůbec nešlo, neuměla jsem dýchat. Prvotní nadšení bylo rázem pryč. Občas jsem si švihadlo vzala, ale jelikož mi to nešlo, tak mě to ani nebavilo a švihadlo putovalo do šuplíku.”

Lednová výzva vše změnila

Zlom nastal v lednu 2020, kdy se Lucie registrovala do Lednové výzvy, jejíž principem je nasbírat určité množství přeskoků a přispět na pomoc dítěti s handicapem. To Lucku motivovalo a začala poctivě každý den skákat.

„Stačilo mi 5 minut a byla jsem mrtvá, pak bolely holeně, pak zase kotník. :-D Bojovala jsem sama se sebou, ale pořád jsem držela i přes bolest. Asi po 14 dnech pravidelného skákání se to zlomilo, bolesti ustoupily a já dojela celý měsíc. Dokonce jsem vydržela i 15 minut. :-) V tu chvíli jsem si uvědomila, že když budu opravdu trpělivá, budu se někam posouvat.”

Po měsíci skákání se podařilo Švihandě Lucii zhubnout 3 kg, což ji namotivovalo k tomu začít zaznamenávat stravu a makat na sobě konzistentně. Pravidelně každý druhý den skákala a během půl roku ejhle! 10 kg dole.

„Postupem času jsem začala přidávat i nějaké triky, střídala nohy, zkoušela vajíčko a bavilo mě to čím dál tím víc. Po půl roce jsem přidala svoje první video do skupiny, kde mi všichni psali jak mi to jde, jak mě obdivují, a že by to chtěli umět taky. :-D To byla další motivace pro mě a samozřejmě to pak šlo mnohem lépe a jednodušeji než na začátku. Pořád je se co učit, pořád je co zlepšovat a když už mi přijde, že jsem zkusila všechno, někdo do skupinky přidá nějaký skok, co vymyslel. Pak mi to zase vrtá hlavou a vrhnu se na švihání a zkouším. Díky švihadlu, úpravě jídla a nakonec přidání silového tréninku jsem shodila téměř 30 kilo.” :-) 

S Luckou jsme natočili celý Švihument, kde probíráme její proměnu, aktuální tréninky a dojde také na malou výzvu. :-)

Snímek obrazovky 2023-08-15 v 13.50.32

Vojta: Mladý střelec z 98kg na 65kg

Z aktivního sportovce, který hrával lední hokej se stal student gymnázia, který svůj čas trávil vysedáváním u počítače hraním hry League of Legends a jezením nezdravého jídla a sladkého pití. V průběhu 2 let tak přibral cca 20 kg tuku. Změna nastala v okamžiku, kdy v době covidu vyskočila na Vojtu reklama s Tomem a Markem, kteří sdíleli cestu kamioňáka Buryho! Nastavil si jídelníček, zapisoval si veškeré jídlo do kalorických tabulek a začal dřít. A zhubl tak přes 30 kg.

"Zhubl jsem 98 kg na 65 kg. Vydržel jsem skákat 30 sekund s 10 sekundovou pauzy a to minimálně 20 min denně. Rád bych ale zmínil jednu věc. Kalorické tabulky jsou jako oheň. Dobrý sluha, zlý pán. Kvůli své nedostatečné znalosti a touze po zhubnutí, jsem se jimi nechal na dlouhý čas extrémně pohltit. Nenechte si počítáním kalorií vzít celý svůj život. Nestojí to za to! Švihadlo doplňuji pravidelným docházením do posilovny, abych komplexně posílil celé tělo, ale rád si zahraju jakýkoliv kolektivní sport nebo si dám hory, kolo."

Začátky byly docela lehké po stránce motivace. Byl jsem konzistentní a neflákal jsem to. Na švihání mě baví fakt, že i po 2,5 letech si přijdu jako začátečník. Na své cestě narážím na lidi, kteří jsou minimálně o 10 levelů napřed a osobně mě na tom baví nejvíc to, že se můžu nekonečně posouvat. 

Ke svým tréninkům rád využívám PVC lanko 5 mm pro vytrvalost, rychlost, HIIT a intervalyS korálky jedu spíše footworky, koordinaci, přesnost, zdokonalení se a naučení nových trikůA pak je tu Gladius Rope, které beru, abych posílil celé tělo. Švihadlo vnímám jako intenzivní kardio, při kterém posílím také srdce a zlepšuji kondici.

Proměna Vojtěch Čihák - z 98kg na 65kg

Jakub: 20 kg dole za 8 měsíců dřiny

Patří mezi naše Šviháky v uzavřené Facebookové skupině. Ke skákání přes švihadlo ho přivedla kamarádka. Jakub se rozhodl jít cestou dřiny a pravidelným šviháním shodil neuvěřitelných 20 kg! Jakuba jsme se zeptali, co mu švihání dalo a vzalo. „Přineslo mi to více energie, úbytek váhy a nový rozměr zábavy. Začal jsem skákat  přes švihadlo v srpnu 2021 a za 3/4 roku mám dole jen díky švihadlu 20 kg. Když jsem začal skákat měl jsem 124 kg, dnes mám 104kg!”





Bety: Návrat formy po porodu -11 kg

Bety na sobě po porodu začala pracovat a jak sama říká: „Byl to boj. Měla jsem švihadlo za 200 Kč a říkám si... švihadlo za litr? Jako vážně? Co to bude za zázrak?" Pak si přečetla náš příběh řekla si: „Sakra, to má hloubku. Podpořím jejich úsilí a koupím si to jejich supr čupr švihadlo! A to byla jedna z nejlepších věcí v životě. To švihadlo je nesrovnatelné s jinými.”

Bety si vyšvihala - 11 kg, tuk se proměnil ve svaly a zpevnila se jí celá postava. „Viditelné výsledky byly na vážení, kdy jsem snížila tuk z 34 % na 24,5 % a na svalech nabrala 6 kg. Můj metabolických věk byl původně 42 let a poté 23 let. BMI jsem snížila téměř o 2 %. A čísla zkrátka nelžou. Je to závislost a diagnóza zároveň - jen Švihák pochopí.”

skákání přes švihadlo hubnutí proměna bety

 

Mára: Sportovec, který zhubl 20kg

Od mala jsem sportoval a když jsem se pak dostal díky nic nedělání na +20 kg na 90kg, tak jsem začal zase makat a ten hlavní cíl byl hubnutí. Oslovilo mě video na Instagramu od Švihej a tak jsem si řekl, že to zkusím a byla to skvělá investice do sebe.

Začátky byly těžké, vůbec jsem to nečekal, ale fakt mi to dalo dost zabrat. Hlavně je šílené, když se podívám po té době na svoje první video. Jde tam vidět ten obrovský progres v technice, rychlosti, pozici rukou, celkové koordinaci. Jak jsem začínal, tak jsem si myslel, jak jsem byl dobrý, že jsem to celkem dával, ale když se na to podívám dnes, říkám si, jak je možné, že jsem takhle skákal. Pravidelným tréninkem jsem se dostal zpátky na 70 kg a cítím se skvěle.


Zhubnout se mi povedlo i bez úpravy stravy
, ale je to 
jedna z oblastí, kterou bych u sebe chtěl zlepšit. U mě to s tím hubnutím bylo ale o něco jednodušší, fyziologicky jsem byl vždy maličký a hubený a těch 20 kg navíc bylo hlavně díky žádnému pohybu a polehávání a vysedávání u počítače. Vím ale, že v momentě, kdy začnu, tak mě to může posunout ještě o level výše a to hlavně v rámci sportovních výkonů a zdravějšího pocitu.

Švihadlo mi dalo disciplínu a ve sportu mi pomohlo být rychlejší, vytrvalejší, koordinovanější, což mi extrémně pomáhá. Navíc se cítím lépe a zdravěji. A našel jsem si díky tomu skvělé kamarády. Jestli můžu poradit těm, co se rozhodují, tak se nebojte udělat první krok a odhodlat se. A i když to ze začátku nepůjde podle představ, tak se nebojte zeptat např. na FB skupině.

Proměna Mára Novotný -20kg

Lenka: cesta zpět po operaci -15 kg

Po operaci a hormonální léčbě si Lenka na sebe nabalila během 8 týdnů hezkých 8 kg. Bylo to v zimě krátce před tím, než začala Lednová challenge. Lenka se začala před výzvou pomaličku seznamovat se švihadlem. A když říkáme pomaličku, myslíme tím minutu až dvě, protože jak sama uvádí - to byl pro ni strop.

„Nejprve jsem najela na „normální“ stravu, hlídala jsem si kalorie, počítala jsem a zapisovala... a švihadlo začalo být čím dál větší závislostí. Každý měsíc byl vidět pro mě obří pokrok - větší výdrž, lepší technika, nové triky, kila dole a s odlehčením i větší radost. Každopádně do Vánoc dalšího roku se mi podařilo, hlavně díky závislosti na švihadle, setřepat nějakých 15 kg, samozřejmě v kombinaci s jídlem, protože bez toho mi to nějak nefunguje."




Ján: Síla, kondice a -10 kg

Ján byl aktivním fotbalistou a když přestal hrát, začalo se na něho lepit kilo za kilem a pořád si říkal, že začne další den. Zkoušel běh, brusle, kolo, ale nic z toho ho neoslovilo. Když přišel COVID a pozitivní výsledky z testování, našel na internetu švihadlo. „Vytiahol som jednu vykopávku, ale nebolo to ono. Až som narazil na Švihej okamžite som poslal objednávku a do pár dní som mal doma super švihadlo. Dal som si výzvu přeskočit 100 přeskoků bez chyby."

„Začínal som na 103-105 kg a váha a kondícia išli tým správnym smerom. Od januára sa držím na 90-92 kgInšpiráciou sú stále nové a nové workouty a samozrejme lepšia kondícia a sila. Vrelo doporučujem, dá sa skákať všade, doma, vonku, na terase, kdekoľvek...stačí ti iba švihadlo a 3 m priestoru na začiatok.”




Janča a její neuvěřitelná proměna -28 kg

Janča se s tím moc nemaže. Svou proměnu nám popsala se slovy: Budu ráda, pokud to pomůže k propagaci tohohle geniálního sportu” Jančina cesta začala v únoru 2018, kdy jí váha ukazovala 108 kg. Tehdy se rozhodla změnit jídelníček, začala běhat a přidala švihadlo. Po 2,5 letech ukázala Janči váha krásných 80 kg, což znamená úbytek úctyhodných 28 kg. „V současné době už jen švihám,” dodává.


A co ty, skočíš do toho s námi?

My moc děkujeme všem Švihákům, kteří s námi sdílí své inspirativní příběhy a motivují další lidi k pohybu. Ač si to možná neuvědomují, motivují tím také nás a dávají nám signál, že to, co děláme, má opravdu smysl. Pokud se chceš podělit o svou proměnu, napiš nám a my ji sem moc rádi přidáme. 

Pokud tu jsi kvůli inspiraci a čteš až sem, pravděpodobně se ti třesou ruce nedočkavostí na to začít švihat. Na to pro tebe máme jediné: Vem švihadlo a skoč do toho! Nevíš, jak začít? Mrkni na náš článek Jak začít skákat přes švihadlo. A pokud jsme tě ještě nepřesvědčili, možná ti pomůže 10 hlavních výhod skákání přes švihadlo

Ještě nemáš švihadlo?

Hubnutí a technika

Katana Rope 3v1

Spaluj kalorie, zlepši kondici a zpevni tělo. V balíčku najdeš švihadlo z PVC lanka a nezničitelných rukojetí společně s Kodexem pro Šviháka a přístupem do uzavřené FB skupiny.

Detail produktu
Zesílení a dřina

Gladius Rope + 6 tréninků

Nalož si pořádně i na horní polovinu těla a dopřej si tvrdý trénink. Gladius je zátěžové švihadlo s těžkým lankem, které ti pomůže vyšvihat svaly z oceli. Součástí je 6 tréninků různé intenzity, které tě donutí dřít.

Detail produktu
Zábava a triky

Katana Rope - korálky

Nauč se rychleji techniku a triky. Naše nejoblíbenější švihadlo z korálků a nezničitelných rukojetí při švihání skvěle drží tvar. Ideální pro začátečníky, pokročilé i pro děti.

Detail produktu
 
Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Držíme ti palce, ať je tvá motivace švihání jakákoliv. Pamatuj, že nikdy na to nejsi sám/sama. Ať to švihá!