6 důvodů, proč by mělo být švihadlo pro děti samozřejmost

Fotky do článků (3)

Dej dítěti tablet a zabavíš ho. Zapoj dítě do sportu nebo sportuj rovnou s ním a uvidíš obrovské nadšení, které zná málokterý dospělák. Švihadlo pro děti představuje celou řadu benefitů v čele se zlepšením koordinace, motoriky nebo soustředění. Mrkni se na 6 hlavních důvodů, proč by i tvé dítě mělo začít švihat, tedy skákat přes švihadlo. 


1. Švihání zlepšuje koordinaci těla. U dětí dvojnásob

U švihání musíš spojit ruce a nohy dohromady. Spoustě začínajících Šviháků se zprvu nohy a ruce spolu moc nekamarádí. Ale děti se učí rychle. Sladit práci rukou a nohou se při švihání zvládne dříve nebo později naučit každý. Lepší koordinace a držení těla ze skákání přes švihadlo představuje pro dítě náskok při učení nových sportů a pohybových dovedností. To využije například při kopání do balónu, při hraní s hokejkou nebo třeba na gymnastice. S koordinací těla při skákání přes švihadlo souvisí také rovnováha. Při švihání musíš vyrovnávat balanc při nestabilních situacích, což skoky a dopady samozřejmě představují. To se dětem hodí nejen při sportování, ale třeba i při hraní venku, zkrátka v běžném životě.

Marek Vaněček, spoluzakladatel Švihej: „S bráchou jsme si všimli, že děti, které skutečně umí skákat přes švihadlo, se rychleji učí koordinačně náročnější sporty. Proto si myslíme, že každé dítě, které je vedeno ke sportu, by mělo pravidelně skákat přes švihadlo a být tak připraveno lépe zvládat svůj sport. Ať to švihá!"

6 důvodů, proč by mělo být švihadlo pro děti samozřejmost


2. Děti se vyskáčou k lepší motorice 

Malí Šviháci posilují hrubou motoriku, která je velmi důležitá pro jejich vývoj. Díky švihání budou děti obratnější a také jim půjde lépe například psaní. Už od mala budou posilovat ruce, nohy, záda, ramena a svaly v téměř každé části těla. Děti, které skáčou přes švihadlo, mají zaděláno na zdravou atletickou postavu, větší sebedůvěru a jsou šťastní, že zvládnou originální dovednosti, které budou ostatní obdivovat. Šviháním mohou ostatní rovněž motivovat.

4. Co Švihák, to chytrá hlava

Skákání přes švihadlo posiluje inteligenci. Čím to je? Malí Šviháci svými pohyby zlepšují spolupráci levé a pravé mozkové hemisféry, která je propojená s tělem. Levá hemisféra ovládá pravou část těla a naopak. Při skákání obě poloviny mozku spolupracují a zlepšují dětem paměť, soustředěnost nebo čtecí schopnosti. Jen si představ sestavu několika triků, které navazují na sebe. To už chce jistou dávku sloní paměti i soustředěnosti. Děti jsou pak klidnější, bystřejší a méně agresivní. (Většinou až se sestavu naučí. :-D)

Pokud naopak spolu obě části dobře nespolupracují, mozek potřebuje k fungování daleko více energie. Dítě se při učení rychleji unaví a neudrží pozornost. I proto je obecně sport včetně skákání přes švihadlo pro děti a jejich správný vývoj velmi důležitý.

5. Najde nové kamarády

Díky skákání s kamarády si děti cvičí sociální dovednosti. Děti švihadlo milují, milují skákat v partě a společně soutěžit. Radují se, když zvládnou oblíbený trik před ostatními, kteří se ho snaží zopakovat nebo předvést vlastní fintu. Poznávají nové kamarády, rozhodují o pravidlech, prožívají pocit vlastní důležitosti a mají zdravé sebevědomí. 

Cvičení se švihadlem pro děti

Existuje velké množství cvičení se švihadlem pro děti, při kterých děti zkouší různé typy přeskoků a vzájemně se povzbuzují a předhání. Třeba kdo zvládne rychleji vajíčko anebo kdo udělá více přeskoků. Hry na přeskakovanou jsou jednoduché a bez složitých pravidel. Dá se skákat i ve dvou s jedním švihadlem nebo třeba ve třech s probíháním skrz švihadlo. Děti kreativně vymýšlí nové a nové varianty přeskoků, mění tempo, skáčou podle hudebních rytmů a když můžou švihat třeba i doma, nebudou se nudit ani v dešti.

Co říkáš na Švihejland?

Když jsme u těch cvičení se švihadlem pro děti, přesně proto jsme stvořili hru Švihejland. Švihejland je hrací karta pro děti ve věku 4-6 a 7-9 let, která obsahuje 10 různých úrovní, které musí dítě splnit, aby nakonec získalo odměnu. Celou hrou tvé dítě navíc doprovázejí Švih, Hej a Vanesska v zábavných videích. Hra Švihejland obsahuje také švihací dovednosti ve dvou. Tvé dítě tak může zkoušet nové triky i s dalšími Šviháky a Švihandami v okolí. Je to fakt zábava! Hru Švihejland si můžeš také stáhnout zdarma


6. Skákat přes švihadlo může každé dítě od 4 let

Ne, že bychom chtěli diskriminovat mladší děcka, ale ideální věk, kdy začít švihat, je podle nás kolem 4 let. Samozřejmě někomu to může jít i dřív, někomu naopak později. I z toho důvodu na tebe apelujeme, měj při učení trpělivost. Kromě všech zmíněných benefitů je švihání především o zábavě. A právě tato část je na tobě. Tvou rolí bude pravděpodobně i motivace dítěte ke švihání. Z vlastní zkušenosti víme, že extrémní motivací pro dítě je, když se k dítěti se švihadlem přidáš i ty, rodiči. Pokud je naopak na děti vyvíjen tlak a pokud budou mít strach, že udělají chybu, švihání je přestane bavit dřív, než se něco pořádně naučí. Mysli na to. 

Tomáš Vaněček, zakladatel Švihej: „Kámo, ale švihání není jen pro děti. Skákat přes švihadlo může každý bez ohledu na věk, pohlaví nebo aktuální kondici. Mrkni na náš článek 10 výhod skákání přes švihadlo a pro další tipy si pak rovnou skoč do článku Jak začít skákat přes švihadlo.

6 důvodů, proč by mělo být švihadlo pro děti samozřejmost


Ideální švihadlo pro děti? Korálky

Chceš udělat radost tvému dítěti a pořídit mu dětské švihadlo? Určitě ti doporučujeme barevné švihadlo z korálků, které se dětem moc líbí. Je to ideální švihadlo pro děti. Při bouchnutí korálků o zem děti slyší specifický „tik tik" zvuk, který rozvíjí rytmus skákání. Děti tak lépe vnímají, jak se švihadlo pohybuje v prostoru a naučí se perfektní techniku. Navíc je odolné a vydrží i nelidské zacházení (odzkoušeno). V kombinaci s hrou Švihejland bude mít tvé dítě o zábavu postaráno. 

Tento rok (2023) je švihadlová osvěta dětí jedním z našich hlavních cílů. Již od ledna společně obrážíme základní školy po celé České republice a snažíme se předávat dětem motivaci k pohybu. Mrkni, jak nám to jde.

 

Děláme i workshopy pro ty nejmenší Šviháky

Švih a Hej si někdy udělají cestu ze Švihejlandu a staví se za dětmi, aby jim předali hravou a vtipnou formou zkušenosti ze švihání. Podívej se na video, ať víš, jak to může probíhat. Smajlík Pokud máš zájem o podobný workshop, napiš nám na e-mail martinakozlova@svihej.cz.

PS: Nezapomeň jak říkal Tom, švihadlo není jen záležitostí pro děti, ale pro všechny lidi všech věkových kategorií. Mrkni na 10 hlavních výhod skákání přes švihadlo a přidej se k nám.

6 důvodů, proč by mělo být švihadlo pro děti samozřejmost

Proč by měly děti začít švihat:

  • Lepší koordinace těla, motorika a rovnováha
  • Dobrý předpoklad pro další sporty
  • Skvělá kondice, hustší kosti a pevnější zdraví
  • Nová přátelství a nikdy nekončící zábava
  • Rychlejší myšlení, soustředěnost a lepší paměť
  • Silnější disciplína, motivace a odhodlání

Zdroje článku

Kromě našich vlastních dlouholetých zkušeností se skákáním přes švihadlo čerpáme při tvorbě našich článků také z odborných studií a publikací:

  • BUCHHEIT, Martin; RABBANI, Alireza; BEIGI, Hamid Taghi. Predicting changes in high-intensity intermittent running performance with acute responses to short jump rope workouts in children. Journal of sports science & medicine, 2014, 13.3: 476.
  • GOODWIN, Marjorie Harness. The serious side of jump rope: Conversational practices and social organization in the frame of play. The Journal of American Folklore, 1985, 98.389: 315-330.
  • TRECROCI, Athos, et al. Jump rope training: Balance and motor coordination in preadolescent soccer players. Journal of sports science & medicine, 2015, 14.4: 792.
  • MULLUR, Kumari Vidya Manohar; JYOTI, D. M. The impact of jump rope exercises on the body mass index of 12 to 16 years school children. Int. J. Physiol. Nutr. Phys. Educ, 2019, 4: 133-135.
  • LIN, Yi, Zhenghui LU, Xuanzhen CEN, Anand THIRUPATHI, Dong SUN a Yaodong GU. The Influence of Different Rope Jumping Methods on Adolescents’ Lower Limb Biomechanics during the Ground-Contact Phase. Children [online]. 2022, 9(5) [cit. 2023-04-17]. ISSN 2227-9067. Dostupné z: doi:10.3390/children9050721
Tomáš Vaněčekzakladatel Švihej.cz

Motivace ke zdravému pohybu je jedním z našich hlavních cílů a poslání. U dětí dvojnásob. I proto neustále vymýšlíme nové věci, jako třeba hru Švihejland nebo švihací tours po základních školách v celé České republice.