6 největších mýtů o skákání přes švihadlo

Slyšeli jsme už ledacos, i proto vyrážíme týden co týden se švihadlovou osvětou napříč republikou. Pomáhá nám v tom i Lednová challenge, jejímž hlavním cílem je především pomoc handicapovaným dětem. Ale zpátky k věci. Slyšeli jsme, že skákání je jen pro děti, že tím posiluješ jen nohy a spoustu dalších nesmyslů. Pojď se s námi podívat na ty největší z nich.

6 největších mýtů o skákání přes švihadlo

Mýtus 1: Skákání přes švihadlo je jen pro děti

Velká spousta lidí má za to, že skákání přes švihadlo je jen pro děti. Ona je pravda, že pro děti má švihání celou řadu benefitů. Ale spoustu benefitů má i pro všechny ostatní lidi každého věku.

Díky švihadlu posílíš celé tělo i mysl, spálíš spoustu kalorií, za jistých podmínek o něco více šetříš své klouby například oproti běhu a tak bychom mohli pokračovat dál. Sepsali jsme na to samostatný článek 10 výhod skákání přes švihadlo, tak na to mrkni a uvidíš, že to zdaleka není jen dětská záležitost.

Ve skákání přes švihadlo se dělají oficiální soutěže, workshopy a rozhodně na nich nejsou jen děti.

S tím souvisí fakt, že skákání je opravdu pro všechny nejen, co se týče věku. Skákat může každý, kdo nemá nějaké zdravotní omezení. Dost často to lidé berou jako výmluvu. Velká prsa schováš do sportovní podprsenky, aby ti nenabančila a netrpěly tvoje záda. Skákat se dá i s nadváhou. Tady dost často dostáváme dotazy typu, zda při nadváze příliš netrpí klouby. Neskákej na tvrdých površích a ideálně si pořiď podložku, která tlumí dopady. Zároveň se zaměř na techniku, která je důležitá. Obecně skákání přes švihadlo je pro klouby šetrnější než třeba běh, což spousta lidí ani netuší.

obr2

Mýtus 2: Skákáním nezhubneš

Tohle je snad největší mýtus, který jsme slyšeli. Dokonce jsme provedli pár testů a za určitých okolností spálíš při švihání víc kalorií než při běhu. Samozřejmě tam hraje celá řada faktorů, jako je intenzita pohybu, druh švihadla, věk, váha, aktuální kondice a tak dále. Ale základ je jasný. Při švihání spaluješ kalorie. Spoustu kalorií. Přesný počet spálených kalorií se odvíjí od výše zmíněného, ale měj na paměti následující.

Co je však pro hubnutí důležitější než samotné spalování kalorií, je kalorický deficit. Abys mohl/a hubnout, musíš spálit víc kalorií, než přijmeš. To je jednoduchá matematika. Pokud budeš přijímat více kalorií, než vydáš, můžeš skákat, jak chceš, a k hubnutí to nepovede.

Důkazem, že hubnutí a skákání přes švihadlo jde ruku v ruce, jsou proměny našich Šviháků. Mrkni na ně a třeba ti to dodá motivaci.

carousely_na_pc__nova___s__ablona_(2)

Mýtus 3: Na druhu švihadla nezáleží

Laik vidí prostě švihadlo a tím to končí. Dokonce jsme někde narazili na názor, že se dá skákat i s konopným lanem. Ale co už. 😅

Jak jsme se dostali k výrobě vlastních švihadel? Přesně proto, že na druhu švihadla záleží. Nám tedy především šlo o kvalitu švihadel. Jako tehdejší profesionální sportovci bylo švihání naším denním chlebem, takže naše nároky na kvalitu švihadla neustále rostly. Nicméně není švihadlo jako švihadlo. Existují různé druhy a každé z nich se hodí na něco jiného. Příkladem jsou naše švihadla:

Katana Rope Korálkové

Korálkové švihadlo nejen lahodí oku, ale má to své opodstatnění. Korálky při švihání drží perfektně tvar (i v zimě), lanko se nekroutí a díky vyšší hmotnosti korálky lépe procítíš v rukou při pilování základní techniky i triků.

Korálkové švihadlo je ideální pro začátečníky. Rovněž díky tomu, že je o něco pomalejší než PVC lanko, tak se s ním dobře učí triky.

Korálková katana rope, naše zkušenost
Katana 3v1 popisek produktu

Katana Rope PVC

Naši legendární Katanu můžeme nazvat klasickým švihadlem. Má dlouhé rukojeti, které spojuje PVC lanko, které je poměrně svižné a nekroutí se.

PVC švihadlo je vhodné pro začátečníky i pokročilé. Nejvíce se hodí na kondiční skákání, hubnutí a posílení celého těla. Zvládneš s ním i některé triky jako dvojšvihy, footworky, crossy a podobně.

Navíc máš na výběr ze dvou tlouštěk lanka (4 mm a 5 mm), přičemž tenčí lanko je vhodné pro ženy a děti.

Ať už si do začátku vybereš korálky nebo PVC lanko, ani s jedním neuděláš chybu. S oběma to jde do začátku dobře. Ale jejich přednosti už znáš.

Zátěžové švihadlo Gladius

Předchůdcem Gladiuse byl Brut. Spousta lidí si myslí, že zátěžové švihadlo musí mít těžké rukojeti. Ale je tomu naopak. Zátěžové na tomto švihadle je především lanko s tloušťkou 12 mm.

Zátěžové švihadlo je vhodné pro muže i ženy na kondiční a intenzivní skákání, ideálně pro krátké a intenzivní tréninky. Při skákání přes zátěžové švihadlo zapojíš svaly celého těla, hlavně ramena, bicáky, předloktí, ale i záda a břicho.

1
Černý pytlík a bullet rope

Rychlostní švihadlo Bullet Rope

Bullet Rope je švihadlo s ocelovým lankem. Pro začátečníky to rozhodně nedoporučujeme, protože švihadlo je fakt rychlé a mohla by ti rychlostí švihu uniknout základní technika.

Rychlostní švihadlo je pro ostřílené Šviháky, kteří chtějí drtit dvojšvihy, trojšvihy, nasekat co největší baseline (mrkni na článek o kondičním švihání) a tak dále. Tuhle extrémní rychlost ocení zejména CrossFiťáci.

Mýtus 4: Skákat musíš každý den

Tohle slyšíme spíš v souvislosti s Lednovou švihadlovou výzvou, kdy se skáče celý leden a zapisují se přeskoky. To ale vážně neznamená, že musíš skákat každý den. Ani ve výzvě ani kdykoliv jindy.

Zvlášť pokud nejsi dostatečně trénovaný/á. Mohl by nastat stejný problém jako při skákání bez rozcvičky. Pokud se šviháním začínáš, doporučujeme ti švihat maximálně 2x až 3x v týdně, třeba 15 až 20 minut. Hlavně naslouchej svému tělu – to je nejdůležitější. Když to půjde častěji, jdi do toho. Ale hlavně nepřepal začátek, to bývá největší nešvar začínajících Šviháků.

Pro začátečníky jsme připravili švihací program Kick Starter, kde najdeš 3 tréninky týdně. Naučíš se techniku a potom tě postupně připraví na zátěž. Pokud se šviháním začínáš, tak na to mrkni.

Mýtus 5: Skákáním posiluješ jen nohy

„Přece skáčeš, tak posiluješ jen nohy, ne?“ Ne. Skákáním přes švihadlo posiluješ celé tělo. Nedávno jsme si to dokonce vyzkoušeli v experimentu se společností ThermoHuman, která pomocí kamery zkoumá teplotu těla při zátěži. Termografie tak ukáže, jaké svaly při dané aktivitě zapojuješ a případně dokáže odhalit nebo předcházet přetížení či zranění.

Při švihání kromě nohou posiluješ také předloktí, bicepsy, ramena, ale i záda a břicho. Záleží ale na stylu skákání a také na druhu švihadla. Jiné svaly budeš zapojovat při vysokých kolenou se zátěžovým švihadlem a jiné při dvojšvizích s rychlostním švihadlem.

Mýtus 6: Skákat se dá v pohodě bez rozcvičky

„Vezmu švihadlo a začnu skákat.“ To je jedna z největších chyb začínajících, ale i pokročilých šviháků. Rozcvička je důležitá u každého sportu a skákání přes švihadlo nevyjímaje. Když se do toho vrhneš bez rozcvičky, snadno si odpálíš holeně nebo lýtka a švihat tě přestane hodně rychle bavit.

Šviháme už pár let a bez rozcvičky do toho jdeme fakt jenom výjimečně. Na rozcvičku pro tebe máme pár tipů, například dynamický strečink, použití rolleru, případně zahřátí rychlou chůzí nebo během. Určitě to nepodceňuj. Zdraví máme přece jen jedno.

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Ne všechno, co můžeš slyšet o švihání, je pravda. Ověřuj své informace, ptej se zkušenějších a taky dej na svůj pocit. Samozřejmě pokud ti něco nebude jasné, neváhej se na nás kdykoliv obrátit. Rádi ti poradíme nebo pomůžeme.