Jak si vybrat švihadlo? Ukážeme ti, jak na to

Fotky do článků (14)

Není švihadlo jako švihadlo. Každý druh má jiný účel, konstrukci a váhu. Pokud se chceš stát Švihákem a tápeš s výběrem ideálního švihadla přímo pro tebe, tady jsi správně. Srovnáme jednotlivé typy a pomůžeme ti vybrat to pravé. Jdeš do toho? Máš velká očekávání a cíle. Chceš být rychlejší, vysekanější, whatever…ale když šlápneš s výběrem vedle, buď hledáš znovu jiné,  nebo švihadlo hodíš někam, kde ho za dalších pár let najdeš a necháš ho tam stejně dál hnít. A krásu švihadla tak nikdy nepoznáš. My ti v rozhodování pomůžeme.

Přehled a vlastnosti švihadel, které najdeš tomto článku:

  1. Švihadlo s PVC lankem: univerzální Švihák
  2. Zátěžové švihadlo: dřina největšího kalibru
  3. Korálkové švihadlo: učitel techniky a triků
  4. Rychlostní švihadlo: švihej v rychlosti snů

Mrkni taky na naše video, kde jednotlivé druhy švihadel popisujeme pěkně naživo.


Za tyhle švihadla dáme ruku do ohně 🔥

1. Švihadlo s PVC lankem (ideální pro výkonnostní skákání)

PVC lanko je skvělá volba pro začátečníky, kteří chtějí skákat kondičně, PVC lanko poslouží svižnějšímu skákání. Jaký máš skill, tak rychle jsi schopný ho roztočit. My zvládneme PVC lanko roztočit až na rychlost 5 švihů za sekundu. Nemáš skill? Mrkni, jak začít švihat.

Co s ním můžeš skákat: základní triky (snožmo, střídat nohy atd.), footwork, dvojšvihy, kombinace, rychlost, víceméně cokoliv. kisspng-emoji-emoticon-fire-text-messaging-sms-frie-5ac826164e5db6.943114891523066390321

Švihadlo s PVC lankem by sis měl vybrat, pokud se chceš ubírat cestou výkonnostního skákání a spalování kalorií. Porovnání: váha PVC lanka 70 g / váha zátěžového lanka BRUT Rope 270 g.

Dvě tloušťky lanka

Na výběr máme PVC lanko o průměru 5 mm a 4 mm. 4 mm lanko je lehčí, tudíž méně náročnější než 5 mm. Jako benefit považujeme menší náročnost pro svaly při švihání. 5 mm lanko je těžší a lépe drží při skákání tvar, doporučujeme ho švihákům, kteří rádi více procítí svaly (my dva s bráchou na něj nedáme dopustit).

Máme, troufáme si říct, jedno z nejlepších lanek na světě, které se nekroutí a se kterým můžeš skákat i na betonu (ze zdravotních důvodů tento povrch nedoporučujeme, ale někdo nemá na vybranou). Vezmi ale na vědomí, že betonový povrch oproti šetrnějším povrchům (guma, parkety) zkracuje životnost lanka. Univerzální švihadlo pro všechny, doporučujeme (používáme my).

obr9

Kritéria PVC lanka

1 = nejmíň / 10 = nejvíc

  • Rychlost: 7–8
  • Triky: 7
  • Tvar lanka při skákání: 7
  • Životnost: 7


Nevýhoda: V zimě lanko tvrdne a ztrácí ohebnost, zkracuje se životnost lanka, PVC není nesmrtelné (na druhou stranu máš možnost pořízení náhradního lanka).

Zástupci u nás na webu: 

2. Zátěžové švihadlo (dřina a vyšší intenzita)

Při skákání se zátěžovým švihadlem jsou tréninky náročnější, rozvíjíš silovou vytrvalost a více zapojíš svaly horní poloviny těla. A víš co? Tréninky jsme pro tebe rovnou vytvořili, tak se nemusíš bát, že nebudeš makat a že švihadlo ti skončí ve sklepě. 6 video tréninků, různá intenzita a jeden z nich je i s posilováním. Odjedeš to klidně i doma před televizí. Tréninky jsou ve formě neveřejných videí na YouTube, ke kterým dostaneš přístup.

Zátěžová švihadla jsou charakteristická svou vyšší hmotností lanka. Lanko má průměr 12 mm a váží 408 g.

Co s ním můžeš skákat – základy, footwork, dvojšvihy, základní triky (crossy + side swingy). Těžké lanko si vyber, pokud se chceš skákáním co nejrychleji zrušit (zamakat si), více zapojit svaly, zesílit, zrychlit, zlepšit grip (sílu úchopu). My zátěžové švihadlo používáme, když chceme zrychlit nebo když chceme pumpnout bicáky. kisspng-emoji-happiness-emoticon-smiley-emoji-5abb3389a01696.8135826815222178656557

Gladius šedá

Kritéria zátěžového švihadla

Rychlost: 4
Triky: 4
Tvar lanka při skákání: 4–5
Životnost: 6
Bolestivost při švihnutí: 10

Nevýhoda: Se zátěžovým švihadlem si nezaskáčeš triky a nevydržíš s ním skákat dlouho. V zimě lanko tvrdne a ztrácí ohebnost. A taky to docela bolí při švihnutí.

Zástupce u nás na webu: 

3. Švihadlo s korálky (technika a zábava)

Maximálně doporučujeme začátečníkům a pokročilým jakbysmet. Korálky jsou specifické, trochu těžší než PVC lanko a díky své váze učí kontrolovat švihadlo  učitel techniky vhodné do začátku. Na druhou stranu jsou spjatá s experimentováním a triky.

Hodí se do zimy při skákání venku, jsou odolné i na betonu (ze zdravotních důvodů tento povrch nedoporučujeme, ale někdo nemá na vybranou) a díky své barevnosti jsou dobrým parťákem také pro děti.

Korálky jsou správnou volbou, pokud se chceš skákáním bavit. Poskytnou ti totiž největší možnosti rozvoje. Navíc jsou ekonomické, takže pokud korálek praskne, můžeš ho jednoduše nahradit (ale to se nám ještě nestalo Smajlík). Pro malé děti do 160 cm máme speciální kratší korálkové švihadlo společně s motivační hrou Švihejland – Nyní také ke stažení zdarma

462-13_cerne-rukojeti--zluto-cerne-koralky (2)
Korálková katana rope, naše zkušenost

Kritéria korálkového švihadla

Rychlost: 6-7
Triky: 10
Tvar: 10
Životnost: 10
Bolestivost: 5

Nevýhoda: Jediná nevýhoda je delší přenastavení délky (zabere to +- 3 minuty a není to tak rychlé, jak u PVC lanka)

Zástupci u nás na webu: 

4. Rychlostní švihadlo (pro rychlost snů)

Rychlost, toť vše! Pro milovníky rychlé jízdy: dvojšvihy na čas, trojšvihy... i čtyřšvihy (ty my nezvládneme). Rychlostní švihadlo má ocelové lanko, které je specifické extrémně vysokou rychlostí.

Vhodné pro šviháky, kteří potřebují udělat co nejvíce dvojšvihů za určitý čas např. při CrossFit. Do začátku určitě nedoporučujeme, ale když si budeš chtít zpestřit trénink a vyzkoušet něco úplně jiného a nového, zvol rychlostní švihadlo - je to paráda a fičák.

Bullet Rope - rychlostní švihadlo Švihej
Žluté lanko

Kritéria rychlostního švihadla

  • Rychlost: 10
  • Triky: 1
  • Tvar: 7
  • Životnost: 2
  • Bolestivost: 8


Nevýhoda: 
Nenaučíš se s ním správnou techniku a na triky můžeš zapomenout. Skákáním na betonu ničíš lanko a brzy se s ním můžeš rozloučit.

Zástupce u nás na webu: 

Naše zkušenosti se švihadly

My švihadla střídáme a víme, které na co použít. Nejčastěji používáme korálkové švihadlo a PVC lanko. Občas si zpestříme trénink zátěžovým švihadlem. Nepoužíváme příliš rychlostní Bullet Rope, ale když je chuť na trojšvihy, tak ho tam pustíme v plné palbě. Nezapomeň, že nastavení správné délky švihadla je stejně důležité jako samotný výběr. Konec hlášení. Kdybys potřeboval poradit, napiš nám na e-mail info@svihej.cz.

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Výběr švihadla je pro tebe klíčový a stejně tak správná délka švihadla. Obojí má obrovský vliv na to, zda ti to půjde tak, jak očekáváš. Pokud potřebuješ poradit s výběrem nebo se na cokoliv zeptat, dej určitě vědět.