Korálkové švihadlo vs. švihadlo s PVC lankem: Které je pro tebe lepší?

Přemýšlíš, jestli si pořídit korálkové švihadlo nebo švihadlo s PVC lankem? V tomhle článku ti představíme obě švihadla, popíšeme jejich výhody a přednosti, řekneme ti, na co se které hodí a na co ne. Pokud hledáš odpověď na to, které švihadlo si z těch dvou vybrat, tak za nás doporučujeme mít obě. Sami to rádi střídáme. Ale nebudeme předbíhat. Pojďme na to.

Korálky vs PVC

Korálkové švihadlo: Proč ho budeš milovat?

Korálkové švihadlo se skládá z dlouhých a super odolných rukojetí, které se perfektně drží. Rukojeti k sobě spojuje provázek, na který jsou navlečené barevné korálky. Švihadlo tak nejen skvěle vypadá, ale má celou řadu neskutečných výhod.

Tohle švihadlo je o něco těžší a tím pádem pomalejší než PVC lanko. Nemusíš se bát, že se do něj hned zamotáš. Pomalejší tempo ti dovolí naučit se základní triky a postupně zlepšovat svou techniku. Díky tomu, že je švihadlo těžší a že „bouchá“ o zem, máš lepší přehled, kde se zrovna nachází, a můžeš tak lépe odhadnout skoky a celkovou koordinaci těla při skákání. Proto jsou korálky ideální pro začínající Šviháky.

Korálkové švihadlo je jen pro děti? Blbost. To je stejný mýtus, jako když někdo říká, že skákání přes švihadlo je jen pro děti. Skákat může každý. Dospělí, senioři, ženy, muži, lidé s nadváhou atd. Mrkni i na další mýty, které jsme popsali v našem článku 6 největších mýtů o skákání přes švihadlo. Samozřejmě korálkové švihadlo je ideální volbou pro děti. Ale nejen pro ně.

Korálkové švihadlo

Další a další výhody švihadla Katana Rope Korálkové

Korálkové švihadlo jen tak nezničíš. Jeho odolnost oceníš třeba při skákání na betonu. Nemusíš tak hned investovat do podložky. I když ta šetří především tvoje klouby, nikoliv jen švihadlo. Tak nad tím stejně zauvažuj. A pokud se ti pár korálků za nějakou dobu (čti třeba rok, dva) obouchá, můžeš je jednoduše vyměnit. A co víc, korálky drží tvar za jakékoliv teploty. Můžeš skákat ve vedru i v mrazech a bude se ti švihat stejně dobře.

Navíc si můžeš namíchat barvy podle svého gusta. A nesmíme zapomenout vypíchnout zvuk korálkového švihadla. To svištění, když skáčeš, je prostě unikátní a dodává tvému tréninku tu správnou šviháckou atmosféru.

Korálkové švihadlo

Katana Rope s korálky

  • Ideální pro začínající Šviháky
  • Skvělé i pro učení triků
  • Švihadlo je těžší a perfektně drží tvar i v zimě
  • Korálky jsou odolné a vydrží skákání na betonu
  • Můžeš si namíchat barevné korálky podle svého gusta

 

Více o korálkové Kataně najdeš tady →

Švihadlo s PVC lankem je pro trochu pokročilejší Šviháky

Švihadlo s PVC lankem je taková zlatá klasika. PVC lanko je oproti korálkům svižnější, což oceníš zejména při kondičním švihání, při dvojšvizích, trojšvizích, čtyřšvizích apod. Katana Rope s PVC má stejné rukojeti jako korálkové švihadlo. Triky s ním zvládneš taky, jen si musíš zvyknout na tempo švihu. Je to ideální švihadlo na kondici, hubnutí, zpevnění těla nebo na footworky (skákání, kde se klade důraz na práci nohou).


Profi-Šviháci skáčou víceméně s PVC. Jsou dost zkušení na to, aby všechny ty triky zvládli v rychlosti. Nepotřebují korálky, protože naopak ocení rychlost švihadla. Co bychom rozhodně vypíchli, je jednoduché nastavení délky švihadla. Tu si upravíš dle potřeby mnohem snáz než u korálků.

Je tu ale pár drobností. Třeba v zimě se s PVC skáče hůř. Lanko trochu tvrdne a hůř se tvaruje. Jako v -20°C se ti asi skákat dobře nebude. Ale nevíme, jak moc velký urpuťák jsi. Nepřítel švihadel je i vítr, ale to platí i pro korálky. A pokud to s PVC budeš dennodenně drtit na betonu, lanko se může opotřebovat a přetrhnout. Na druhou stranu i my skáčeme na betonu a docela to drží. Jen to tu riziko je, proto ti o tom píšeme.

Katana Rope s PVC lankem

Není lanko jako lanko

U PVC švihadla si můžeš vybrat ze dvou lanek o tloušťce 4 a 5 mm. Lanko s průměrem 4 mm doporučujeme především ženám a dětem, protože je o něco lehčí než 5mm. Ale není to pravidlo, známe spoustu žen, které švihají s 5mm lankem. Jinak pro děti máme hlavně korálkové švihadlo (i s hrou Švihejland). 5mm lanko lépe drží tvar a při švihání více procítíš svaly.

Švihadlo s PVC lankem

Katana Rope s PVC lankem

  • Doporučujeme spíš pro pokročilé Šviháky
  • PVC lanko je rychlejší a je vhodné pro rychlostní věci
  • Pokročilí Šviháci zvládnou s PVC i triky
  • Délku švihadla nastavíš snadno během okamžiku

 

Více o Kataně s PVC najdeš tady → 

 

Švihnutí bolí od obou

Jo, jedno švihnutí od švihadla a jsi připravený na životní lekci. Ať už jde o korálkové nebo PVC lanko, trefa do nohy, do hlavy nebo do zadní části ruky vždy bolí. Nemluvě o tom, že záda a hamstringy jsou extra pain. Tak bacha. Ale to k tomu patří, ne? A to se nebavíme třeba o Gladiusu. 😅

Které si vybereš? Snad obě

Pokud bychom to měli shrnout co nejstručněji, korálkové švihadlo ti doporučujeme, pokud:

  • se šviháním teprve začínáš a chceš se učit techniku
  • patříš už mezi pokročilé Šviháky a chceš se učit nové triky – mrkni do Švihej portálu
  • fandíš stylovým věcem a nebojíš se ukázat svou image
  • víš, že budeš skákat jen na betonu bez podložky
  • budeš skákat v zimě venku

Švihadlo s PVC lankem je pro tebe jasná volba, pokud:

  • chceš pracovat na své kondici
  • chceš posunout svůj švihadlový trénink na další level
  • se chystáš skákat rychlostní věci
  • dvojšvihy, trojšvihy, čtyřšvihy
  • intervalové rychlostní tréninky (HIIT)
  • maximální baseline - mrkni, jak počítat přeskoky

Teď které si vybrat? Za nás obě. Člověk se učí neustále, takže i když šviháme už pár let, pořád existují triky a skoky, které nezvládneme. A při jejich učení se nám hodí korálkové švihadlo. Nebo když skáčeme různé sestavy ve dvou i jednotlivě. Navíc ten zvuk při skákání se nám nikdy neomrzí. Dost často skáčeme přes zimu venku a korálkové švihadlo se nekroutí. Klasická Katana s PVC nám slouží při kondičním švihání, když chceme otestovat svůj baseline, když se snažíme o nový rekord v dvojšvizích, trojšvizích, čtyřšvizích a dalších tricích. V pytlíku mají své místo vždycky obě švihadla.


Ať už si vybereš jedno, druhé nebo obě švihadla, nezapomeň, že švihadlo je skvělý nástroj pro zlepšení kondice, koordinace i celkové pohody těla i mysli.

Tomáš Vaněčekzakladatel Švihej.cz

Kdybych si měl vybrat mezi PVC a korálky, tak za mě určitě korálky. Ale podle mě je skákání přes švihadlo o nějaké různorodost, přizpůsobitelnosti, adaptabilitě. Chápeš, co tím chci říct, ne? Zkrátka dobrý Švihák by měl umět skákat se vším. Takže můj výsledný výběr: PVC i korálky. :-)