Délka švihadla je pro švihání klíčová. Jak ji správně nastavit?

Víš, že správná délka švihadla je naprosto klíčová proto, aby ti švihání šlo pěkně od ruky? Zvlášť pokud si pořizuješ nebo právě v rukou držíš své první švihadlo. Když si délku švihadla nastavíš špatně hned od začátku, pravděpodobně budeš chybovat, nervovat se a možná se šviháním skončíš dřív, než pořádně začneš. V tomto článku si řekneme, jak dlouhé švihadlo potřebuješ a jak nastavit délku švihadla, aby se ti švihalo dobře. Mrkni taky na video, kde ti společně s lehce pokročilým Švihákem Láďou ukážeme, jak to funguje v praxi. 

Délka švihadla je pro švihání klíčová. Jak ji správně nastavit?
 

Samurajův TIP:

Při zkracování švihadla si nech rezervu pro jeho případné opětovné prodloužení. Ale o tom ještě níže.

Jaká je správná délka švihadla pro tebe?

Nejprve si vyber, do které skupiny Šviháků patříš. 

Máš vybráno? Skvělé. Pak ti nic nebrání nastavit si správnou délku švihadla a skočit do toho. Možná tě taky zajímá, jak dlouhé švihadlo pro děti? Délka švihadla pro děti se nastavuje stejně jako u dospělých Šviháků. Výjimkou jsou děti do 10 let, kde doporučujeme u začínajících Šviháků nastavit délku švihadla nikoliv po podpaží, ale až po ramena. Důvodem je jednak rychlý růst dětí a jednak menší riziko chybovosti. To, aby je to hned nepřestalo bavit. 

Jak nastavit délku švihadla

Švihadlo, u kterého nemůžeš nastavit délku, raději ani nepoužívej. Výhoda našich švihadel je, že si u každého z nich můžeš nastavit délku přesně na míru, jak potřebuješ. Možnost nastavit švihadlo považujeme za benefit číslo jedna a hlavně nutnost. 

U nás si můžeš vybrat hned několik různých druhů švihadel a u každého z nich se délka nastavuje malinko jinak. Ale nemusíš mít strach, že to nezvládneš. Ke každému švihadlu přikládáme do krabičky přehledný návod s textem, doprovodnými obrázky a QR kódem odkazujícím na video, kde si délku švihadla nastavíme společně s tebou. 

Proč čas od času měnit délku švihadla

Mysli na to, že délku švihadla budeš během svého vývoje upravovat. Čím pokročilejším Švihákem se staneš, tím kratší švihadlo budeš potřebovat. Protože díky kratšímu švihadlu jsi rychlejší, což se ti může hodit například při kondičním švihání. Na druhou stranu, jak jsme zmínili v článku i ve videu, i samurajové se stále učí například nové triky. Potom se ti bude hodit naopak delší švihadlo, protože nemáš daný pohyb úplně vychytaný a příliš krátké švihadlo by tě brzdilo v provedení triku. Techniku pak vypiluješ postupně a švihadlo zase zkrátíš. 

Už máš nastavenou správnou délku švihadla? Gratulujeme a přejeme, ať ti to švihá. Pokud nevíš kde začít, mrkni ještě na náš článek Jak začít skákat přes švihadlo

Co si z tohoto článku odnést

  • špatně nastavená délka ti znemožní správně švihat a odradí tě dřív, než pořádně začneš
  • délka švihadla se nastavuje podle tvé výšky a stupně pokročilosti švihání
  • u dětí do 10 let, které začínají, doporučujeme nastavit švihadlo až po ramena místo po podpaží
  • každé naše švihadlo nastavíš snadno díky přiloženému návodu s textem, obrázky a QR kódem s odkazem na video
  • čas od času stojí za to změnit délku švihadla, třeba kvůli snazšímu učení nových triků nebo zvýšení rychlosti švihání

 

Ještě nemáš švihadlo?

Hubnutí a technika

Katana Rope 3v1

Spaluj kalorie, zlepši kondici a zpevni tělo. V balíčku najdeš švihadlo z PVC lanka a nezničitelných rukojetí společně s Kodexem pro Šviháka a přístupem do uzavřené FB skupiny.

Detail produktu
Zesílení a dřina

Gladius Rope + 6 tréninků

Nalož si pořádně i na horní polovinu těla a dopřej si tvrdý trénink. Gladius je zátěžové švihadlo s těžkým lankem, které ti pomůže vyšvihat svaly z oceli. Součástí je 6 tréninků různé intenzity, které tě donutí dřít.

Detail produktu
Zábava a triky

Katana Rope - korálky

Nauč se rychleji techniku a triky. Naše nejoblíbenější švihadlo z korálků a nezničitelných rukojetí při švihání skvěle drží tvar. Ideální pro začátečníky, pokročilé i pro děti.

Detail produktu
 
Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

Špatně nastavená délka švihadla tě může od švihání kompletně odradit. Při nastavování délky dbej taky na to, ať si lanko nezkrátíš příliš. Pokud by se tak stalo, už si ho neprodloužíš. Naštěstí máš možnost si v případě potřeby pořídit nové lanko. Nemusíš hned pořizovat celé švihadlo.