Skákání přes švihadlo a barefoot: Dává to smysl?

Měli jsme možnost si to vyzkoušet na vlastní plosky. Otestovali jsme barefoot obuv od VIVOBAREFOOT a od té doby… Všechno se dozvíš níže. Dá se skákat přes švihadlo v barefoot obuvi? Může nosit barefoot boty opravdu každý? Jak dlouho trvá přechod na barefoot a k čemu je to vlastně dobré? Pojďme na to.

Skákání přes švihadlo barefoot

Co se v tomto článku dozvíš:

Skákání přes švihadlo barefoot

Co je to barefoot obuv

Jsi v obraze? Pak tenhle odstavec rovnou přeskoč. Ale pokud o tom slyšíš poprvé, barefoot obuv se co nejvíce přibližuje chůzi naboso. Tyhle boty charakterizuje široká špička, která kopíruje tvar chodidla, ultratenká podrážka a nulový výškový rozdíl podrážky mezi patou a špičkou.

Chodidlo totiž obsahuje přibližně 200 000 receptorů, které přenášejí informace do mozku. V barefoot obuvi dokáže chodidlo lépe přijímat podněty při kontaktu s povrchem a také na ně lépe reagovat. To kromě benefitů pro samotná chodidla představuje i prevenci před zraněním typu podvrtnutí kotníku. Dobrý, co?

Může začít nosit barefoot kdokoliv?

Barefoot obuv můžeš nosit na běžné chození, ale taky na sport. Je barefoot pro všechny? To záleží. Pokud tě netrápí nějaké pohybové nebo zdravotní problémy, můžeš se do toho pustit. To samé platí pro děti. Ale pozor, je to stejné jako se šviháním – postupně, s rozumem a hlavně naslouchej svému tělu.

Obecně se nedá říct, že si na barefooty zvykneš za nějakou konkrétní dobu. Je to velmi individuální. Někdo může barefooty nasadit a hned vyrazit na delší túru v horách, jinému to prostě trvá déle. Zpravidla je to otázka pár týdnů. Může se dokonce stát, že někomu to nevyhovuje ani po čase. Doba, za kterou si zvykneš na barefoot, se bude odvíjet jak od tvého zdravotního i fyzického stavu, tak od druhu obuvi, kterou dosud nosíš.

Pokud ale máš nějaký zdravotní problém, který by tě v tomto ohledu limitoval, doporučujeme ti vyrazit po stopách příčiny. Můžeš zvážit návštěvu fyzioterapeuta nebo třeba podologa, kteří ti jistě pomohou.

barefoot obuv

Skákání přes švihadlo a barefoot

V první řadě bychom chtěli zdůraznit, že barefoot boty tě nijak neomezují v přirozeném pohybu. Naopak. Třeba zrovna při švihání ti umožňují soustředit se na správnou techniku skoků. Pokud skáčeš v nevhodných tlumených botech, může to negativně ovlivnit práci svalů na nohou i podporu nožní klenby. Můžeme tady mluvit zase třeba o zvýšeném riziku zranění. V barefoot botech zatěžuješ chodidla rovnoměrně. Ale pozor na správnou techniku odrazu i dopadu. Pokud to neděláš dobře, ani barefoot obuv tě nespasí a naopak by mohlo dojít k přetížení některých partií, bolestem či zraněním.

Skákání přes švihadlo a barefoot

Tomáš Vaněček

„Miluji ten pocit ve Vivobarefootech, když mám kontakt se zemí. Subjektivně mi pak přijde, že vyskočím výše a mám daleko lepší kontrolu. Na co bych ale chtěl upozornit, je, že to podle mě není pro každého. Protože když neznáš svoji hranici, můžeš se jednoduše zranit. Proto i já neskáču v barefootech všechny tréninky, ač bych moc rád. Zkrátka to střídám s klasickýma odpruženýma botama a starám se o zdraví svých nohou.“

Otestovali jsme za tebe

Jaké barefoot boty se hodí na skákání? Konkrétně jsme testovali VIVOBAREFOOT Primus Lite Knit, které patří mezi nejlehčí modely VIVOBAREFOOT. Jsou ideální na sport na umělém povrchu, což můžeme potvrdit. Pak nám ještě doporučili model VIVOBAREFOOT Primus Lite III.

Pokud si nevíš rady s výběrem, stačí se jednoduše zeptat prodejce, který by měl mít přehled.

Jak pečovat o chodidla

Barefoot obuv není jediná věc, kterou můžeš udělat pro svoje chodidla. Nechceme tě nějak moralizovat, ale i chodidla ovlivňuje celkový životní styl – pravidelný zdravý pohyb, pestrá strava a tak dále. Ale pokud se budeme bavit přímo o chodidlech, které při častém skákání přes švihadlo taky dostávají zabrat, není od věci používat roller nebo masážní míček, ať už před tréninkem nebo po tréninku. Důležitá je i rozcvička před tréninkem. Pak můžeme zmínit třeba pravidelnou hygienu, která by teda měla být samozřejmostí. Fajn je taky masáž chodidel, případně zkus chodit naboso po různých površích, jako jsou kamínky, tráva, písek a podobně.

Jestli se vrhneš do barefoot obuvi, nebo ne, necháme čistě na tobě. Naše zkušenost je pozitivní a od té doby na ně nedáme dopustit. Nejdůležitější je ale naslouchat svému tělu, které ti vždycky řekne víc než rady ostatních.

Skákání přes švihadlo a barefoot

Tomáš Vaněčekzakladatel Švihej.cz

Článek jsme dali dohromady společně s VIVOBAREFOOT. Stejně jako každý článek na našem blogu i tenhle článek vychází především z našich zkušeností, které jsme doplnili o informace, které jsme se dozvěděli od VIVOBAREFOOT.