Skákej snožmo jako bůh – základy a technika

Skákání snožmo: Skákej snožmo jako bůh

Celý život jsme v našich sportech poslouchali: „Na pevných a silných základech můžete stavět svou kariéru.“ Co to ale znamená ve skákání přes švihadlo? Úplně to samé. Skákání snožmo je základ. Jakkoliv se ti to může na první dobrou zdát easy, nemusí to tak být. Vyskočit umí každý. Ale co správná pozice nohou, správný dopad a vůbec správný odhad? Pojď se na to s námi mrknout, ať skákání snožmo přes švihadlo zvládneš levou zadní. Teda oběma nohama, jak to má být. 😅


Tomáš Vaněček, Švihej všude, i na horách

Bavíme se o třech základních technikách:

  • SNOŽMO,
  • STŘÍDÁNÍ NOHOU 
  • a jako bonus ŠVIHÁNÍ DO STRANY 

Z těchto technik vychází úplně všechno a když si nebudeš jistý v kramflecích, nikdy nemůžeš pokročit. Nebo můžeš, ale nebude to moc good. Všechno jde krásně chronologicky po sobě.

Na skákání snožmo navazují např. v dnešní době oblíbené dvojšvihy (díky CrossFitovým závodům). Pokud se začneš učit skákat a hned půjdeš do dvojšvihu, nikdy nebudeš tak dobrý/á jako ti, kteří snožmo propracovávali do detailů, aby se stali mistry pohybu.

Trénink bez silných základů je jako hodit někoho (kdo nikdy neplaval) do vody a říct mu, ať zaplave motýlka. A všichni víme, jak to bude vypadat...

Chyby při skákáníCo znamená mistrovství SNOŽMA?

Co nejnižší výskok! Vypadá to tak, že si říkáte, jak může ten člověk vůbec lanko přeskočit. Říkáme tomu ekonomičnost a efektivita pohybu.

Stejně jako v každém sportu je šetření sil velmi důležitým atributem. Proč vydrží profesionální sportovci dělat výkon tak dlouho (efektivně) a bez značného vyčerpání? Technika, trénink a opakování stejných pohybových vzorců pořád dokola! A stejně tak je to u skákání přes švihadlo.

Proč vyvíjet více, když stačí méně – proč skákat výše, když můžeme skákat níže. 


Nezapomínej na práci rukou ✌️

Když už si myslíš, že máš skákání snožmo dokonalé, jsou tady ruce. Které se dají promakávat do ALELUJA. Nejjednodušší cestou, jak se v tomto zdokonalit, je postavit se před zrcadlo a sledovat, co dělají ruce!

Snaž se je tlačit dolů podél těla, aby byly uvolněné a pracovaly jen zápěstím. S bráchou toto praktikujeme často. Protože se ŠVIHÁ rukama a jakmile zvládneš nohy, je čas na ruce!

Donald Trump Jump RopeSkákání snožmo, ale pozpátku ⏪

Pokud chceme jít koordinačně ještě dále, skákání snožmo zvládáš a jsi mistr, zkus skákání snožmo pozpátku. Objevíš novou dimenzi skákání a tvé koordinační schopnosti to přehoupne na další level.

A proč se učit skákání pozpátku? Můžeš tím totiž navázat na otočky, kde je nevyhnutelné skákání pozadu. Aniž by sis prošel v tréninku skákáním dozadu, nemáš šanci tento trik zvládnout.

Věř nám, že kdyby na tebe mířila kamera nebo tě sledoval Donald Trump a za zvládnutí triku bys s ním mohl jít do Disney Landu a měl na to jen jeden pokus, tak bez precizního tréninku skákání pozpátku to nezvládneš.

TIP a doporučení tohoto článku tedy je:

Nahlížej na obyčejné a jednoduché věci trošku z jiného úhlu a precizněji. Jestli chceš mít informace pohromadě, koukni se na náš Kodex pro Šviháka, kde najdeš 8 videí, které tě jednoduše naučí skákat. Nebo skoč do našeho článku Jak začít švihat. Až ti to půjde skákání snožmo obrátit dozadu a snaž se přivést tuto techniku k dokonalosti, stejně jak ji ovládáš dopředu. Uvidíš, jak moc tě to obohatí a rozvine. Driluj, ale nepřepal to, ať si neodpálíš holeně. Držíme ti palce. 

 Jak na správné skákání snožmo:

 

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej

Skákání snožmo je mega důležité. Dokonce tak, že to s bráchou neustále pilujeme dodnes. Precizní nízký skok a na setinu vyladěný švih prostě chce cvik. Ale neboj, dáš to.