Švihání s Natem K-G: Proč se nechat vést od zkušenějších

nate k-g

Tom: Tenhle článek je o chlápkovi z USA, který si říká Nate K-G. Možná to jméno slyšíš poprvé, ale pro mě je to vzor, co se týče švihání. Dokonce jsme se setkali a švihali osobně. Závodně skákal přes 14 let a teď předává svoje know-how začínajícím i pokročilým Švihákům. Nebude to jenom o něm, ale taky o tom, že je důležité najít správnou osobu a nechat se inspirovat, když si myslíš, že jsi dosáhl/a stropu nebo nevíš, jak se posunout dál.

Co se v článku dozvíš

 

NATE2274-1-scaled

Kdo je to Nate K-G

Nate K-G je (pro mě) jedna z nejvýznamnějších postav ze světa švihadel. Závodně skákal přes 14 let a nyní předává (online) své zkušenosti jak amatérským, tak pokročilým Švihákům. Mými slovy je to skromný borec, který má rád klasické sportovní dobírání a hecování. Vnímám ho jako jednoho z mála lidí, který se zaměřuje celosvětově na vzdělání skokanů.

Nateovy osobní rekordy

  • 184 přeskoků za 30 sekund 
  • 336 přeskoků za 1 minutu
  • 165 trojšvihů v řadě
  • 26 čtyřšvihů v řadě

Proč vlastně o něm píšu 

Objevil jsem ho náhodou na YouTube, když jsem se chtěl naučit trik jménem MIC release. Nakonec jsem si od něj pořídil vzdělávací program, potom individuální tréninky online a nakonec jsme švihali i osobně. Ale jen o tom to není.

Nate staví kvalitu informací a obsah videí před populární fancy hovadiny. V jeho videích najdeš skutečně užitečné informace a technické tipy. Nate má neuvěřitelné oko na objevování chyb, skvělé komunikační dovednosti a systematické vedení progressu svého skokana. Je z něj fakt cítit, že švihadlo miluje. Taky má přesah do silové přípravy i do prevence zranění. Sám posiluje s činkami, je flexibilní a každému skokanovi doporučuje posílit CORE.

To všechno ti pomůže, když se při švihání dostaneš takzvaně na hranu a nevíš, jak se posunout dál. Takovým příkladem, kdy jsem uvízl a nevěděl jak dál, mohu být já.

Jak jsem se k Nateovi dostal

Jak jsem psal výše, chtěl jsem se nutně naučit MIC release. Bylo to v roce 2020, kdy jsem objevil Natea na YouTube.

 

V té době mě vůbec nenapadlo, že bychom se dostali někdy do kontaktu. A to jsme dneska v kontaktu snad každý týden. Postupně jsem ho začal sledovat více a během jednoho roku se pro mě stal absolutním vzorem. Teď si z něho dělám srandu, že pro mě byl něco jako Roger Federer v tenisovém prostředí. 😂

Později jsem se dozvěděl, že otevírá svůj 8týdenní „Flow & Grind“ program, kam se mohl přihlásit kdokoliv z celého světa. Neváhal jsem a šel do toho. Představ si, že máš vzor a můžeš s ním trénovat, vidět ho, slyšet… Tak nadšený jsem byl. V programu nás bylo cca 40 od amatérů až po zkušené borce (mezi ty jsem určitě nepatřil 😀). Ve zkratce šlo v programu o teorii, základní pilíře skákání, techniku, rozdělení triků a praxe až po mega pokročilé věci, které neumím dodnes.

Po skončení programu nabízel Nate možnost individuálních tréninků. Chtěl jsem je využít, protože jsem v jedné části programu onemocněl, vypadl jsem z procesu a hrozně těžko se mi navazovalo zpátky.

Od individuálních tréninků k setkání v USA

Individuální tréninky s Natem probíhají samozřejmě online, k čemuž jsem byl ze začátku dost skeptický. Teď ale mohu říct opak, je to naprosto v pohodě. Jasně, fyzicky face2face je to jednodušší a lepší. Ale i online se dá zvládnout spousta věcí. Navíc když má trenér takové zkušenosti jako Nate.

Hodně oceňuji, že mi po každé hodině přijde záznam videa do mého portálu, kde se na něj můžu podívat znovu, případně se doptat Natea na cokoliv. To je další věc. Trénink s ním není jen jeho monolog. Před tréninkem si vyberu, na čem chci pracovat. Pak skáču, Nate mě opravuje. Případně mě nahraje a ukáže chybu, abych vše viděl. Pokud jsem schopen trik dát, vymyslí pokračování. Když nevím, na čem chci pracovat, Nate to vymyslí. Jeho repertoár triků asi nejde vyčerpat.

IMG_0490_1

Pamatuješ na švihání v USA?

Před začátkem léta jsme na našem blogu vydali článek o tom, že jsme s bráchou švihali v USA na Jump Rope Weekendu 2023. Ale ne, tam jsme Natea nepotkali. Už dlouho jsem se s ním chtěl vidět, ale dosud nebyla příležitost a přiznám se ani finance na to zaletět si do USA „za kámošem“ jen tak si zašvihat.

Ale pak přišel zmiňovaný workshop ve (státě) Washington, k tomu mám kamaráda v Kalifornii (státy jsou hned vedle sebe). Napadlo mě to spojit rovnou s návštěvou Natea. Nadhodil jsem mu to a on na to: „Jasně, když tady budeš, tak zašviháme.“

Potkali jsme se v Los Angeles a švihali 4 až 5 hodin 2 dny za sebou. Však koukni na videjko. 👇

Co Nate a švihadla

Možná tě zajímá, co taková persona říká na naše švihadla a jak se celkově ke švihadlům staví. Ale nějak moc to nehrotí. Ani naše švihadlo nějak nezkoumal, chvilku s ním zaskákal a neřešil. Vím, že převážně skáče s korálky a krátkou rukojetí. Kdysi spolupracoval se značkou RX SMART GEAR, používá tak i jejich švihadla. Je zastáncem univerzálnosti, podle něj musíš prostě umět skákat se vším. Od 4mm lanka, přes korálky až k rychlostnímu ocelovému lanku.

Nutno podotknout, že v USA máš daleko větší možnosti než u nás, co se týče nákupu kvalitního švihadla. Na americkém trhu najdeš celou řadu kvalitních švihadel už jen díky bohaté historii švihání.

Co si můžeš vzít od Natea ty

Určitě tě nenutím, ať hned běžíš na jeho web a zakoupíš si kdesi cosi. To nechám na každém. Ale pokud to myslíš se šviháním alespoň trochu vážně, minimálně stojí za to sledovat jeho Instagram, protože neustále postuje videa, kde radí a dává tipy k jednotlivým trikům.

Najdeš ho i na YouTube, ale to už je taková vyšší dívčí. Jde tam více do hloubky a samozřejmě je to trochu jiný formát než na Instagramu. Pokud patříš mezi švihácké fajnšmekry a angličtina ti lahodí uchu, tady najdeš podcasty se skutečnými legendami skákání přes švihadlo. Byli tam například i Nick a Kaylee, které jsme s bráchou potkali na workshopu v USA.

Kaylee a Švihej bros

Poslední věc, kam ti doporučuji zamířit, je Natův web, kde najdeš knihovnu 500+ triků v různých kombinacích zadarmo. To je za mě úplně nejvíc.

Proč se nechat vést

Třeba to znáš. Děláš něco dlouho, jseš urpuťák a snažíš se pořád posouvat. Ale pak se to zadrhne. Nemusí jít jen o skákání přes švihadlo, ale jakýkoliv jiný sport nebo cokoliv jiného. Pak ti možná stačí jen popostrčit tě správným směrem a rozjedeš se zase jako lokomotiva. Zkušenosti nabudeš postupem času a právě člověk se zkušenostmi může tvůj progres urychlit.

Nate má neuvěřitelné oko na objevování chyb, skvělé komunikační dovednosti a systematické vedení progresu svého skokana. Ale nemusíš kvůli tomu nutně za louži nebo kupovat programy. Stačí třeba mrknout na czechjumprope.cz a najít si klub v tvém okolí.

Obrátit se na někoho zkušenějšího není ostuda ani projev slabosti. Naopak je to věc, kdy ukážeš, že se chceš posunout, a za to zasloužíš respekt.

IMG_2345 2l

Otázky a odpovědi s Natem

V souvislosti s tímto článkem jsem vyzpovídal Natea a poslal mu pár krátkých otázek. Tady jsou i s odpověďmi.

Obě můžeš použít na cokoliv. Dlouhé se hodí pro crossy (křížení) a tam, kde potřebuješ prodloužit ruce např. trik TS. Naopak krátké rukojeti jsou vhodné pro releases (vyhazovačky).

Mic Release. Každý ho miluje a přitom se dá snadno naučit i u začátečníků. Vypadá skvěle i při těžších čtyř či pěti otočkách. U profíků bych zas zvolil plynulá komba EB dopředu i vzad, protože se dají snadno naučit zapamatováním, ale nevyžadují intenzivní trénink jako třeba backflip.

To záleží. Viděl bych to v průměru na 50 přeskoků každý druhý den. Skutečná odpověď ale je udělat co nejvíce přeskoků, aniž bys pociťoval bolest. To se u každého liší v závislosti na tom, jak často skáče, jak se protahuje a jaké aktivity dělá, když zrovna neskáče.

Nauč se pohodlně používat 4mm, abys měl/a na výběr. Obě lanka jsou v pořádku, ale 5 mm je těžší, takže ti ze začátku nemusí tak dobře jít dvojšvihy, trojšvihy atd.

Core, hamstringy, hýžďové svaly a kvadricepsy.

Tomáš Vaněček zakladatel Švihej.cz

Nate mi pomohl ve chvíli, kdy jsem se takzvaně zasekl a nevěděl jak dál. Díky němu jsem se zase začal posouvat. Za mě je to člověk s obrovskou dávkou empatie, který fakt ví, co dělá, a dělá to rád. Jsem rád, že jsem ho mohl poznat osobně. I tobě doporučuji obrátit se na někoho zkušenějšího, ať už se jedná o jakýkoliv sport nebo cokoliv jiného. Obrovsky tě to posune.