Jak počítat přeskoky přes švihadlo: baseline, hodinky, tempo

Každý se chce posouvat a sledovat svůj progres. Existuje několik metod, jak počítat přeskoky přes švihadlo – odhad tempa a následné spočítání celkového času, počítání přeskoků pomocí chytrých hodinek a aplikace anebo švihadlo s počítadlem. Co je nejlepší, nejspolehlivější a nejefektivnější? Přečti si náš článek nebo se rovnou mrkni na video. Nebo úplně ideálně obojí. 


Odhad přeskoků podle svého tempa a celkového času

Přeskoky přes švihadlo můžeš počítat sám tak, že si spočítáš svůj baseline. Co to ale sakra je? BASELINE = počet přeskoků za minutu. Jak využít baseline v počítání přeskoků přes švihadlo? Natoč se na telefon, jak skáčeš minutu v kuse pohodovým tempem, a pak si spočítej přeskoky z videa. A jak to využiješ k odhadu celkového počtu přeskoků za trénink? Easy.

Dejme tomu, že celkový čas tréninku bude 20 minut, kdy pojedeme stylem 30 sekund skákání a 30 sekund odpočinku. Pokud vím, že můj průměrný baseline za minutu je 130 přeskoků, znamená to, že za 30 sekund skákání stihnu 65 přeskoků. Když to pak vynásobím počtem sérií, které jsem odmakal, tak mi to vyjde na 1 300 přeskoků za celý trénink (do počítání jsem zahrnul i pauzy samozřejmě).

Pokročilejší Švihák už dokáže podle svého tempa odhadnout přibližný počet přeskoků a podle toho si spočítat celkové přeskoky za trénink. Pro tvou informaci. Náš průměrný baseline s bráchou je kolem 150/min.

Počítání tempa se ti hodí třeba při kondičním švihání. To skrývá v sobě celou řadu benefitů. Objev je všechny v článku Kondiční skákání přes švihadlo: Proč se mu věnovat a jak na to.

Jak počítat přeskoky přes švihadlo pomocí metody Baseline

Počítání přeskoků pomocí aplikace na hodinkách

Moderní metodou počítání přeskoků přes švihadlo, kterou používáme my s bráchou, ale taky hodně Šviháků z našich řad, jsou aplikace na chytrých hodinkách. Dle zkušeností našich Šviháků víme, že nejvyužívanější hodinky jsou Apple Watch, Garmin, Samsung a Xiaomi. Aplikace už dokáží měřit poměrně přesně, ale problém může nastat, když jedeme dvojšvihy, trojšvihy nebo triky, kde šviháme do strany (senzory v hodinkách tento pohyb neregistrují).

Jak počítat přeskoky

Apple Watch 

Mezi svými aktivitami zahrnuje švihadlo, ale pozor. Nepočítá přeskoky, pouze čas, který si skákání věnoval (takže nevím, proč to tu vlastně zmiňujeme 😅). Za nás doporučujeme stáhnout aplikaci Yao Yao (otestováno námi), která je sice placená (79 Kč), ale za nás prověřená a spolehlivá.

Garmin hodinky

U těchto hodinek je možné si vytvořit v aktivitě pod kardiem přímo aktivitu skákání přes švihadlo. My jsme ale testovali aplikaci Jump Jump, kde jsme byli překvapení, jak přesně měří. Doporučujeme.

Samsung a Xiaomi hodinky

Novější typy hodinek mají ve své aktivitě zakomponováno přímo švihadlo. Jiné značky hodinek a další aplikace nemáme otestovány.

Jak počítat přeskoky

Švihadla s počítadlem

ZA NÁS NE! 🫣 Testovali jsme několik švihadel s počítadly. Nemůžeme říct, že by počítaly špatně. U skákání snožmo a podobných jednoduchých triků měří poměrně přesně. ALE! Kvalita, odolnost, výdrž, rukojeti, lanko je neměřitelná s našimi švihadly. Jsme spíše zastánci počítání si tempa a vědět, v jaké rychlosti se pohybujeme. Někdy je ten mozek třeba zapojit. Zkrátka kvalita švihadel je pro nás na prvním místě.

Nevyvracíme, že bychom něco kvalitního a smysluplného někdy v budoucnu nechtěli vytvořit. Prozatím ale řešíme „jak“. Myslíme si, že skvělou alternativou pro počítání přeskoků pro baseline jsou hodinky. 

PS: Mrkni na naše další návody a nezapomeň se před šviháním rozcvičit

Švihadla, se kterými můžeš počítat

Hubnutí a technika

Katana Rope 3v1

Spaluj kalorie, zlepši kondici a zpevni tělo. V balíčku najdeš švihadlo z PVC lanka a nezničitelných rukojetí společně s Kodexem pro Šviháka a přístupem do uzavřené FB skupiny.

Detail produktu
Zesílení a dřina

Gladius Rope + 6 tréninků

Nalož si pořádně i na horní polovinu těla a dopřej si tvrdý trénink. Gladius je zátěžové švihadlo s těžkým lankem, které ti pomůže vyšvihat svaly z oceli. Součástí je 6 tréninků různé intenzity, které tě donutí dřít.

Detail produktu
Zábava a triky

Katana Rope - korálky

Nauč se rychleji techniku a triky. Naše nejoblíbenější švihadlo z korálků a nezničitelných rukojetí při švihání skvěle drží tvar. Ideální pro začátečníky, pokročilé i pro děti.

Detail produktu
 
Tomáš Vaněčekzakladatel Švihej.cz

Za nás doporučujeme baseline nebo chytré hodinky. Přeskoky si počítáme hlavně při lednové švihací challenge nebo když se třeba pokoušíme o rekord v dvojšvizích, i když zrovna u nich nefungují appky vždy správně.