Dřina je fajn, ale co odpočinek? Nepodceňuj regeneraci

Dřina je fajn, ale nezapomeň na regeneraci

Cvičení, sport nebo zkrátka pohyb včetně skákání přes švihadlo je a vždy byl něčím, co nás spojuje a chrání naše zdraví. V dnešní době bychom mohli říci, že chrání především náš zdravý rozum. Asi už jsi v poslední době slyšel (možná i pocítil), že bez pravidelného pohybu, by se dotyčný člověk zbláznil.


vlcsnap-2021-02-08-17h58m13s038Ano, skutečně pohyb přináší úlevu od stresu srovnatelnou s účinky antidepresiv.

A přesto... i pohyb představuje pro tvé tělo stres. Obzvlášť, pokud chceme posunout hranice toho, co naše tělo vydrží, musíme mu stres způsobit. Je sice pravda, že se jedná o tzv. hormetický stres neboli eustress (co tě nezabije, to tě posílí), ale i dobrý stres je pro tělo zátěž.

Kam tím míříme? K regeneraci...

Kombinace tréninku, jenž nás posouvá, a psychické zátěže, kterou každodenní život přináší, nás může někdy poslat opačným směrem, než bychom chtěli. Přílišné vyčerpání a zranění jsou pak určitě reálným rizikem... Nicméně jsou tu i další, málo očekávaná rizika.

Bside_produkt_1734_1080x1080Skvělým důkazem je směr, kterým se ubírá příprava vrcholových sportovců. Jelikož samotný trénink je už nemá tolik kam posouvat, zaměřují se trenéři, koučové a lifestyle konzultanti víc na dobu mimo trénink. Snaží se optimalizovat spánek a cirkadiánní rytmy, zmírnit dopad jet lagu (= dopad na organismus, když se přesouváme přes časová pásma) či zlepšit vztahy v týmu i v rodinách sportovců.

Jinými slovy, snaží se minimalizovat stres mimo trénink, aby jejich svěřenci unesli více zátěže v tréninku. Pokud je regenerace efektivní, dostanou z tréninku maximum. Tělo se skvěle adaptuje, výkon narůstá a stejně tak narůstá sebevědomí. Nálada je dobrá, obavy a pochybnosti mizí. Možná si říkáš: Vždyť já jen běhám, skáču přes švihadlo a k tomu dělám pár sklapovaček!

Ale ten obrovský počet výskoků a dopadů na nohy, to není úplně malá zátěž. Lýtkové svaly a jejich úpony dostávají pořádně zabrat. Ať už si to připouštíš, nebo ne, máš s těmi vrcholovými sportovci něco společného.

I tvůj pracovní výkon, rodinné vztahy i trénink může těžit z optimální regenerace či lepšího zvládání stresu. To je ale téměř nemožné, pokud nejsou tvé minerály v rovnováze.

Stejně tak nezapomeň před každým výkonem na pořádnou rozcvičku. Není nic horšího než se vrhnout do sportovního výkonu bez zahřátí a protažení. V nejlepším případě ti hrozí „jen“ přetížení, v tom horším pak nějaké zranění. Mezi nejčastější potíže Šviháků patří bolest holení. A právě ta ve velké spoustě případů souvisí s nedostatečnou rozcvičkou a nadměrnou zátěží bez regenerace.


221-2Hořčík neboli magnesium jako regenerační klíč

Hořčík je bezpochyby nejvíce deficitním minerálem v rozvinutých zemích a jeho pravidelný přísun je pro naši nervovou soustavu naprosto zásadní.

Bez něj nejsme schopni odpočívat, dobře spát a být psychicky v klidu. Lidé, kteří jeho nedostatkem trpí, mají běžně příznaky, jako je podrážděnost, úzkost, vyčerpání, svalové tiky, křeče, zvýšený tlak, zvýšené svalové napětí a málo hlubokého spánku.

Vzhledem k tomu, v jakých potravinách se tento minerál vyskytuje, není lehké jeho hladinu udržovat a suplementace je pro spoustu lidí zásadní. Existují však další látky, které je mohou jeho účinek prohloubit.

K těm patří L-theanin blokující vazby stresových neurotransmiterů a bioaktivní vitamin B6, který pomáhá vstřebávání horčíku do těla a snižuje systémový zánět. Tato synergická kombinace látek umožňuje tělu přejít z módu tréninkové či pracovní aktivace do módu regenerace. Ta je pak díky prohloubení spánku, lepšímu využití krevního cukru nebo blokaci stresových procesů v mozku mnohem efektivnější.

Tvá kapacita zvládání stresu je tak daleko vyšší a můžeš si více užívat oněch hormetických, tedy posilujících aktivit a být ještě lepší, než dřív. Mrkni, jakým způsobem můžeš doplnit optimální hladinu hořčíku:

Carousel BSIDE 

Regeneraci jistě silně podpoříš zmíněnými doplňky stravy, ale pamatuj, že zásadní roli zde hraje celkový životní styl – to znamená vyvážená strava nebo dostatek spánku – a také především konzistentnost. Nic není ze dne na den. Změna pro tebe může být zásadní, ale výsledky vždy uvidíš až po nějaké době. Držíme ti palce!

Marek Vaněčekspoluzakladatel Švihej.cz

S konzistentností nejdál dojdeš. Neexistují zkratky. Tak makej, ale nezapomeň, že odpočinek a regenerace jsou stejně důležité jako samotný trénink.