Jak začít skákat přes švihadlo

Fotky do článků

Jak začít se skákat přes švihadlo? Nejdůležitější ze všeho je najít odhodlaní a vzít poprvé švihadlo do ruky. Každý je motivován něčím jiným, někdo chce zhubnout, jiný třeba zesílit, zlepšit kondici, formovat postavu nebo se prostě naučit něco nového a bavit se. Toho všeho můžeš díky švihání docílit. Naše rada zní: najdi odhodlání, vyber si vhodné švihadlo, zjisti, jak jsi na tom, piluj techniku a základy a hlavně se u toho bav. A pokud tě to opravdu chytne, vyzkoušej si libovolný trénink se švihadlem.


Jak skákat přes švihadlo: Co vše k tomu potřebuješ

Pro začátek ti stačí švihadlo a zhruba 3 metry prostoru - doma, venku, kdekoliv. Snažíme se začínajícím Švihákům předvést správnou techniku jak skákat přes švihadlo, jak udržet motivaci a zkrátka ukázat, že na to nejsou sami. Proto jsme vytvořili balíček Katana Rope 3v1, kde najdeš švihadlo, Kodex pro Šviháka a přístup do naší uzavřené Facebook skupiny, kde si s ostatními Šviháky sdílíme své zkušenosti, nápady, dotazy, inspiraci nebo zážitky. Žije to tam každý den a rádi tě přijmeme do naší komunity Šviháků.

PřiložeKodex pro Šviháka ti ukáže, jak skákat přes švihadlo - rozcvičku, základní techniku i konkrétní trénink se švihadlem. Samozřejmě se tam také dozvíš, jak nastavit délku švihadla, aby se ti švihalo co nejlépe hned od začátku. Jak píšeme výše, skákat se dá opravdu skoro všudeSami skáčeme s PVC lankem i na betonu a lanko i tak dlouhou dobu vydrží. Ale pokud víš, že budeš skákat jenom na betonu, doporučujeme rovnou pořídit náhradní PVC lanko nebo přenosnou podložku na skákání.

Jak vybrat švihadlo

Na začátku tě může odradit špatně zvolená délka švihadla anebo špatně vybrané švihadlo. První část máme za sebou, tak se pojďme v rychlosti podívat na výběr švihadla. Vybírej si švihadlo podle svých cílů a důvodů, proč chceš začít švihat:

Výběrem vhodného švihadla tě rádi provedeme podrobněji. Pokud tě to zajímá, skoč na článek Jak si vybrat švihadlo.

Nemáš s čím švihat? Změň to.

 

Zjisti, jak jsi na tom

Nyní je potřeba zjistit, jak jsi vlastně na tom jak po technické stránce (jaké přeskoky zvládneš, zda dokážeš skákat bez přerušení apod.), tak po kondiční stránce (jak dlouho zvládneš skákat přes švihadlo, jak často zvládneš švihat apod.). Velmi důležité je nepřepálit začátek, aby prvotní nadšení nevystřídalo hození švihadla do kouta. Příliš intenzivní trénink se švihadlem v začátcích, příliš časté skákání přes švihadlo nebo nedostatečná rozcvička nejčastěji vede k bolestem holení. Pokud už tě holeně bolí, mrkni na článek, kde ti poradíme, jak se s tím vypořádat. V krajních případech může dojít k zánětům šlach vlivem přetížení a podobně. 

Ale nechceme tě odradit, spíš o to víc zdůrazňujeme, že je potřeba dobře dávkovat intenzitu i počet tréninků a vždy se pořádně rozcvičit. Také se může stát, že se zasekneš na nějakém bodě a nebudeš vědět, jak se posunout dál. Se vším ti moc rádi poradíme a pomůžeme, ale o tom ještě níže.

Buduj základy a piluj techniku

Můžeš skákat na náhodu a bavit se tím. Proti tomu rozhodně nic nemáme. Ale díky správné technice můžeš předejít zmíněným bolestem a komplikacím a hlavně se můžeš dále rozvíjet. I my se po letech stále učíme, jak správně skákat přes švihadlo. Pilovat techniku a stále se vracet k základům je důležitou součástí cesty každého Šviháka bez ohledu na to jak dlouho skáče přes švihadlo.

Základní i pokročilou techniku, jak správně skákat přes švihadlo, podrobněji rozebíráme například v naší video sekci, ale třeba také na našem Instagramu. Tak si tam kdykoliv skoč pro inspiraci.

Uč se nové triky a bav se

Kdo dobře zvládá základní techniku švihání, může se vrhnout na triky. Moc dobře víme, jak úžasný pocit je provést trik, který se ti ještě nikdy v životě nepovedl. Tím si švihadlo ještě více zamiluješ. Ale i tady se může stát, že to nepůjde podle tvých představ. Triků existuje tolik, že můžeš přeskakovat z jednoho na druhý dle libosti. Inspiruj se třeba v naší Knihovně triků nebo kdekoliv na internetu. Pokud máš fantazii, můžeš se pustit do svých vlastních triků a sestav. Pak budeme moc rádi, když se s námi o ně podělíš. Každopádně čas od času se vrať k základním technikám a šperkuj je. Tak to děláme my a je to naše doporučení. 

Švihej podle hudby

Jasně, když se učíš základy a techniku, asi ti to úplně do rytmu nepůjde. Ale stejně jako například u běhu tě dokáže správně zvolená hudba pořádně namotivovat. I nám se osvědčilo skákání přes švihadlo do hudby. Tempo vybraných songů ti zároveň určí tempo švihání, což někdy může být pořádná švízda. V aplikaci Spotify najdeš celou řadu veřejných playlistů od našich Šviháků. Pro inspiraci rozhodně doporučujeme mrknout.

Technický trénink se švihadlem

Vybereš si jeden trik či techniku, která ti nejde, a na té v tréninku pracuješ. Nedíváš se na čas, netrénuješ do selhání, ale do té doby, dokud jsi mentálně přítomný a soustředěný. Trénuješ jak bez švihadla, tak i s ním. Jde o preciznost. Ideální pro budování základů.

Kombinovaný trénink

Švihání prokládáš workoutem, ať se u toho něco naučíš a zároveň trochu zapotíš. Trénink se švihadlem můžeš libovolně prokládat cvičením s kettlebelly, kalistenikou, kliky, cviky s odporovou gumou, expanderem a vším dalším, co tě napadne. A pokud nenapadne, inspiruj se našimi workouty.

Co si odnést z tohoto článku

  • nejdůležitější ze všeho je najít odhodlaní a vzít poprvé švihadlo do ruky
  • švihání představuje celou řadu benefitů jak pro tvé tělo, tak pro tvou mysl
  • ke švihání ti stačí švihadlo a zhruba 3 metry prostoru
  • nepodceňuj výběr ani nastavení správné délky švihadla
  • nepřepal začátek a mysli na rozcvičku, ať předejdeš bolestem a zraněním
  • zjisti, jak jsi na tom po technické i kondiční stránce
  • piluj základy a techniku a opakovaně se k tomu vracej i v průběhu let
  • uč se nové triky a hlavně se šviháním bav
  • švihej podle hudby, bude tě to víc bavit a motivovat
  • vyzkoušej naše tréninky a inspiruj se, kdekoliv to jen jde
Tomáš Vaněčekzakladatel Švihej.cz

Počáteční nadšení ze švihání je super. Jen dej pozor, ať to hned zezačátku nepřepálíš a nezpůsobíš si nějaké zranění. A nezapomeň, základy jsou alfou-omegou celého švihání.